Dostupni linkovi

Obama poznaje Crnu Goru


Roderick W. Moore
Roderick W. Moore

Iako je Crna Gora relativno nova zemlja na mapi svijeta sa malim uticajem na ukupne globalne prilike, izgleda da Barak Obama, novoizabrani američki predsjednik i planetarno najpopularnija ličnost, o njoj zna mnogo više nego što bi se očekivalo.

Na naše pitanje da li je tačno da je Barak Obama bio u Senatskom odboru koji je po uobičajenoj proceduri nedavno saslušavao američkog ambasadora u Crnoj Gori neposredno pred njegov dolazak u Podgoricu, američki ambasador Roderik Mur (Roderick W. Moore) je u četvrtak na pres konferenciji odgovorio potvrdno:

"Jeste, istina. A svaki američki ambasador koji je nominovan od strane predsjednika mora da prođe saslušanje u Senatu kod relevantnog odbora koji se bavi regionom gdje će biti postavljen taj ambasador. Senator Obama predvodi taj Odbor za Evropu u našem Senatu, tako da sam prošle godine, prošloga ljeta, imao čast i priliku da se pojavim pred njegovim odborom i da odgovorim na pitanja koja su bila postavljana od strane senatora Obame i njegovih kolega. Tako da naravno da je upoznat za vašom zemljom, sa Crnom Gorom."

Odgovarajući na pitanje da li očekuje zaokret u odnosu i politici nove američke administracije prema Zapadnom Balkanu, Mur je kazao:

"Uvijek je teško da govorim o budućnosti, s obzirom da u našem Ustavu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država formira i sprovodi spoljnu politku naše zemlje. Naravno da će biti na njemu kada dođe na vlast poslije njegove zakletve 20. januara da formira našu spoljnu politiku i prema Balkanu i prema ostatku svijeta. Ali mislim da možemo da pretpostavimo, opet uz napomenu da će biti na predsjedniku da to odluči, da će vjerovatno glavne smjernice naše politike ostati nepromijenjene. Imam na umu, na primjer, želju Sjedinjenih Država da sve zemlje ovog regiona uspiju. To je u našem interesu."

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG