Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvedev se nada boljim odnosima sa Obamom


Barack Obama

Dmitrij Medvedev se nada boljim odnosima s novoizabranim američkim predsjednikom Barackom Obamom nego s trenutnom američkom administracijom, izjavio je danas ruski predsjednik. Govoreći za Francusku TV, uoči puta na ključni samit s Evropskom unijom, Medvedev je objavio da se s budućim američkim predsjednikom dogovorio da se što prije susretnu u četiri oka.

"Nadam se da ćemo biti u stanju pronaći put iz ovih složenih situacija, koji nismo uspjeli s trenutnim kolegama u Bijeloj kući", izjavio je Medvedev dodavši da "novi predsjednik ima velike rezerve dobre volje".

Ovo je djelimično korigiran stav Kremlja, s obzirom da je Medvedev prošle sedmice, dok se svijetom širilo oduševljenje zbog izborne pobjede Baracka Obame, uputio oštro upozorenje Amerikancima zbog njihovih planova da u istočnoj Evropi postave jedinice proturaketne odbrane.


Danas je ruski predsjednik sugerirao da bi, ukoliko Washington prekine sa svojim planovima, Moskva učinila isto.

Raketni odbrambeni sistem u Evropi samo je jedan od izazova s kojima će se već u drugoj polovini januara suočiti novi američki predsjednik, oko kojeg se ne stišava euforija. Kada bi se provela ozbiljnija anketa, sigurno bi se u svakom gradu na planeti pronašao pozamašan broj njegovih obožavalaca. Istini za volju, uglavnom žena. Obamanija prevazilazi sve dosadašnje očaranosti nekim političarem, slabiji se spol prosto natječe u pronalaženju novih detalja iz života i navika budućeg prvog čovjeka Amerike, ili ako hoćete prve američke porodice.

Nešto što morate znati o Obami

Obama sa suprugom Michelle na Havajima, 1990's
Britanski Daily Telegraph objavio je listu 50 zanimljivosti koje naprosto "morate znati" o njemu. Među ostalim tako stoji da Barack Obama skuplja stripove Spider-Man i Conan barbarina, pročitao je sve knjige o Harryju Potteru, a najdraže jelo su mu škampi kako ih priprema supruga Michelle. Njegovo ime na svahiliju znači „blagoslovljeni“, govori španski, i obožava Muhameda Alija koji mu je poklonio par crvenih rukavica s potpisom. Obama je šesti ljevoruki poratni predsjednik SAD-a, a njegov stol u Senatu nekada je pripadao Robertu Kennedyju. Supruzi Michelle obećao je da će prestati pušiti prije početka predsjedničke kampanje, međutim, nije to učinio.


Kao tinejdžer je radio u slastičarni tako da danas ne može smisliti sladoled, a najdraže piće mu je ledeni čaj od borovnica. Najdraža knjiga mu je Moby Dick, omiljeni slikar mu je Pablo Picasso, a najdraži filmovi su mu Casablanca i Let iznad kukavičjeg gnijezda. Prijavio se za fotografiranje u muškom pin-up kalendaru tokom studiranja na Harvardu, međutim, odbila ga je ženska komisija.


Koristi Apple Mac laptop, vozi Ford Escape, posjeduje četiri identična para crnih cipela, a kad se useli u Bijelu kuću namjerava tamo postaviti košarkaški teren.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG