Dostupni linkovi

"Jugo" otišao u istoriju


Jugo

U kragujevačkoj fabrici automobila obustavljena je proizvodnja "juga", jednog od simbola bivše Jugoslavije, koji je, od 1986. do 1991. godine, prodavan i na američkom tržištu.

Proizvodnja "juga" u pogonima kragujevačke fabrike počela je 1980. godine, a u proteklih 28 godina u "Zastavi" je proizvedeno 794.428 tih automobila.
Za razliku od glamuroznog i radosnog starta proizvodnje, ispraćaj poslednjeg "juga" sa proizvodnih traka obavljen je u kamernoj atmosferi uz prisustvo nekolicine radnika koji su obavili završne radove na njemu. Među njima su bili Radoslav Simović i Žarko Nićiforović:
"Nama je teško što se rastajemo sa jugom, ali se nadamo da ćemo da počnemo da pravimo neke lepše, bolje, udobnije automobile. Svi se mi nadamo, a šta će biti videćemo."
"Zaista mi je žao što se sa krajem juga završava i moj radni vek. Veoma je teško saznanje da se jugo više neće proizvoditi."
"Zastava" je sa "jugom" osamdesetih godina prošlog veka ostvarila najveći izvoz u svojoj istoriji, kada je na tržište SAD plasirano 141.511 takvih automobila. Izvozni prodor na američko tržište proglašen je za jugoslovenski posao stoleća, a temperamentni štediša u Americi je dočekan sa velikim simpatijama, pre svega zbog cene od svega 4.000 dolara.
Kao rekordna godina u istoriji "Zastave" upisana je 1989. kada je proizvedeno 220.000 vozila. "Zastava" je tada imala 53.337 zaposlenih radnika, a u proizvodnju juga za američko tržište bilo je uključeno 280 preduzeća iz 130 jugoslovenskih gradova.

Branimir Slodatović, bivši direktor Fabrike automobila kaže da je treći simbol tadašnje Jugoslavije, pored himne i zastave bio upravo jugo:
"Zastava je u to vreme koristila delove koji su se proizvodili u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini... Mi smo imali kao ogromne kooperante Jugoplastiku iz Splita, praktično kompletan enterijer vozila bio je iz Hrvatske. Kočione sisteme nam je pravio Varteks. Imali smo značajnog kooperanta Iskru iz Kranja gde se proizvodila kompletna elektronika. Imali smo Jugoslaviju i automobil jugo koji je bio odličan promoter cele Jugoslavije."
Propast posla stoleća poklopio se sa početkom raspada bivše Jugoslavije, a proizvodnja automobila u Zastavi u protekle dve decenije sunovratila se sa 220.000 na svega 10.000 godišnje.

Novi proizvodni pogoni Zastave, Foto: Branko Vučković
Ipak, "jugo" je i u tom najgorem periodu za domaću automobilsku industriju, bio najpopularniji i najprodavaniji automobil na domaćem tržištu. Popularni kragujevački automobil, i danas se vozi drumovima širom bivše Jugoslavije, a njegovi vlasnici kažu:
"Doživljavam ga kao starijeg brata. Svima je on postao deo svakodnevice, s obzirom koliko se godina proizvodio i vozio kod nas."
"Pre svega, mala potrošnja, jeftini rezervni delovi. Auto za vožnju po gradu. Svuda može da se parkira, svuda može da prođe"
Kragujevačka "Zastava" je od 1953. godine, kada je počela proizvodnju automobila, do sada proizvela više od četiri miliona vozila, od kojih je oko 650.000 plasirano na tržišta 76 zemalja u svetu.
Potpisivanjem ugovora između "Fiata" i Vlade Srbije prestala je da postoji fabrika "Zastava automobili", a kragujevačka fabrika koju je kupila italijanska automobilska kompanija sada nosi ime "Fiat automobili Srbija". Italijani planiraju da u Kragujevcu godišnje proizvode 300.000 vozila, odosno 30 puta više nego što je Zastava proizvela tokom ove godine.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG