Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Atentator na Pukanića planirao ubiti i Papu


Željko Milovanović

Najtraženiji plaćeni ubojica na Balkanu, kako piše sarajevski tjednik Slobodna Bosna, Željko Milovanović zvani Gavro i Crveni vjetar, koji je 23. listopada u Zagrebu sudjelovao u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, pripremao je prošlih godina i druge atentate.

Sarajevski tjednik ističe kako policija Republike Srpske vjeruje da je Milovanović stajao i iza neuspjelih atentata na papu Ivana Pavla Drugog i Milorada Dodika.

Načelnik Krim policije MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je da je eksplozivna naprava kojom su ubijeni Pukanić i Franjić identična onoj kojom je izvršen atentat na predsjednika Makedonije Kiru Gligorova. Istom takvom napravom planiran je atentat na papu Ivana Pavla Drugog prilikom njegova posjeta Banja Luci prije pet godina.

Policija RS već je u travnju 2003., dva mjeseca prije Papina dolaska, imala dojave o planiranom atentatu. Stoga je pokrenuta široka i međunarodno nadzirana policijska akcija u okviru koje je praćeno 200 sumnjivih osoba iz RS. Među praćenima je bio znatan broj pripadnika Četničkog pokreta. Plan atentatora tom je akcijom osujećen. U RS dva su ubojstva prije nekoliko mjeseci izvršena na identičan način.

U studenom prošle godine u Banja Luci je u eksploziji ubijen Milan Vukelić, a u siječnju na isti je način na Palama ubijen i Vlatko Mačar. U MUP-u RS ne žele ova dva ubojstva javno dovesti u vezu s Milovanovićem, ali ističu da je uzak krug ljudi koji znaju sastaviti takvu paklenu napravu.

S druge strane, MUP RS tijekom istrage došao je do saznanja da je Milovanoviću bila namijenjena i uloga atentatora na premijera Milorada Dodika 2006. godine. On je trebao ispaliti zolju u automobil u kojemu se nalazio Dodik.

Milovanović je sve do prije neki dan, kad su se policajci i u RS dali u potragu za njim, živio dvije godine s obitelji mirno u središtu Doboja. Slobodna Bosna zaključuje kako je tamo imao jaku policijsku, a moguće i političku zaštitu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG