Dostupni linkovi

Hrvati nezadovoljni saradnjom suseda


Mjesto ubistva Pukanića i Franjića
Mjesto ubistva Pukanića i Franjića

Hrvatska je ipak nezadovoljna saradnjom sa policijama Srbije i Crne Gore, te Republike Srpske, u rešavanju ubistva novinara i suvlasnika nedeljenika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog kolege Nike Franjića, piše u sredu zagrebački "Jutarnji list".

List piše da su sam početak saradnje s policijama susednih zemalja obeležile predusretljive izjave obe strane, ali da je "danas jasno da srpski i crnogorski MUP uopšte ne doprinose istrazi, a u tome im jednim delom asistira i policija Republike Srpske".
Pozivajući se na neimenovane izvore iz vrha policije i pravosudja, "Jutarnji list" navodi da je o tom problemu obavešten i deo diplomatskog kora u Zagrebu, kao i neke medjunarodne institucije, od kojih Hrvatska zahteva da izvrše pritisak na srpsku i crnogorsku vladu.
Pukanić i njegov bliski saradnik Niko Franjić poginuli su 23. oktobra u eksploziji bombe koja je bila podmetnuta pod Pukanićev automobil u dvorištu redakcije u strogom centru Zagreba. Policija je tokom istrage uhapsila desetak osoba osumnjičenih da su pripremili i izveli atentat.
Podseća se da je poznato da su ubistvo Pukanića, uz saradnike iz Hrvatske, organizovali i državljani Srbije i Crne Gore, a da je jedan od njih, Svetozar Djurović, koji se nalazi u pritvoru u Hrvatskoj, bliski saradnik, kako navodi list, srpskog kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, koji u Srbiji još nije saslušan.
"Telefonske kartice koje je koristila ova medjunarodna zločinačka organizacija pripadaju mobilnim mrežama u Crnoj Gori i Srbiji, ali policije ovih država još nisu otkrile i dostavile hrvatskim kolegama podatke o tome ko je sve pozivan s tih brojeva", tvrdi list.
Navodi se da je policija Republike Srpske nedavno propustila da uhapsi Željka Milovanovića, koji je direktno osumnjičen da je postavio bombu pod Pukanićev automobil i tako izvršio atentat na njega.
XS
SM
MD
LG