Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd spreman za novu sednicu Saveta bezbednosti


Plakati iz Gračanice iz oktobra 2008.

“Srbija je spremna za održavanje nove sednice Saveta bezbednosti kad god da bude zakazana. Uslovi su poznati i oni se neće menjati!” Ova izjava ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, u najkraćem, ilustruje stav zvaničnog Beograda nakon odluke Generalnog sekretarijata UN-a da, na zahtev dve stalne članice Saveta bezbednosti, odloži sednicu na kojoj je trebalo da se razmatra rekonfiguracija misije UN-a na Kosovu.

"Što se se tiče rekonfiguracije UNMIK-a, mi smo svoju poslednju reč rekli” – naglasio je Vuk Jeremić, koji je trebalo da, na sednici Saveta bezbednosti, ponovi insistiranje Srbije da EULEX bude pod mandatom Ujedinjenih nacija i statusno neutralan, kao i da ne primenuje plan Martija Ahtisarija:

"Mi smo pregovarali oko tih šest tačaka i postignut je sporazum da se stvari rade drugačije nego što je to predvideo Marti Ahtisari jer je njegov plan bio nametnuto rešenje i nije u skladu sa međunarodnim pravom."


Uprkos optimizmu koji je pred sednicu Saveta bezbednosti provejavao u jednom delu javnosti, predsednik Srbije Boris Tadić je, ipak, bio uzdržan:

"Polako, dok ne bude gotovo, nikad nije gotovo. Imam gorka iskustva sa ljudima sa kojima razgovaram. Dakle, dok ne bude gotovo ne slavim ništa. Polako, možda za dva- tri dana kažemo da smo završili veliki posao. Vidimo da se albanska strana veoma ljuti, a to znači da se dobro borimo."


Bivši ministar za Kosovo Slobodan Samardžić ubeđen je da i prihvatanje uslova Srbije u Savetu bezbednosti, neće dovesti do odbacivanja Ahtisarijevog plana na terenu:

"EULEX je srce Ahtisarijevog plana zato što EULEX treba da nadzire delovanje policije, carine i pravosuđa Kosova. To su institucije koje funkcionišu po ustavu nezavisnog Kosova i sad je stvar samo u tome da Srbija pristane na tako nešto. Srbija pristaje na to uz određenu priču koja ima ulogu da prikrije ono što se zapravo događa, a to je da Srbija postavlja neke uslove - sa uslovima ili bez njih, EULEX ostaje Ahtisarijev EULEX."


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović smatra da je do odlaganja sednice Saveta bezbednosti došlo zbog protivljenja Prištine postojećim predlozima za promenu strukture misije, ali i zbog nekih drugih faktora:

"Mislim da je vlada u Prištini zaista zainteresovana da se odloži rekonfiguracija UNMIK-a zato što smatra da međunarodna mirovna misija treba da bude u funkciji stvaranja nezavisnog Kosova. Drugi faktor protiv jeste ta kriminalna struktura u pokrajini, bilo da je s jedne ili s druge strane. Ona se protivi i sređivanju stanja u policiji, borbi protiv kriminala, sređivanju stanja na graničnim prelazima, odnosno sprečavanju šverca, i sređivanju stanja u sudstvu."


Politički analitičar i direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda veruje da će ovaj problem biti prevaziđen i da će uskoro doći do zakazivanja nove sednice Saveta bezbednosti:

"Očigledno je došlo do odlaganja sutrašnje sednice Saveta bezbednosti zbog protivljenja Prištine ovom dogovoru koji je postignut oko šest tačaka između Ujedinjenih nacija i Beograda. Očekujem da će, ipak, i Priština na kraju pristati na to, s obzirom da je pod velikim uticajem zemalja petorke, SAD, Britanija, Nemačka, Francuska i Italija. Pošto te zemlje imaju veliki interes, zbog prisustva svojih trupa i buduće misije EULEX kojoj je potrebno da se formalizuje pod kapom Ujedinjenih nacija, naredni dani će biti posvećeni tome da se Priština ubedi da je i u njenom interesu da do te formalizacije dođe."


Upitan kada bi to moglo da se desi, Vejvoda kaže:

"Krajem ove ili početkom sledeće nedelje očekujem da će doći do zakazivanja nove sednice Saveta bezbednosti na kojoj će se obaviti ono što je trebalo da se obavi sutra."

XS
SM
MD
LG