Dostupni linkovi

Nije tragano za Mladićem


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Da li je traganje za dokazima o skrivanju Ratka Mladića u okolini Valjeva, koju su u ponedeljak izvršili pripadnici srpske Žandarmerije, "fingirana" kako bi se uoči najavljenog dolaska glavnog tužioca Serža Bramerca u Beograd 17. i 18. novembra, pokazalo kako zvanični Beograd ima ozbiljne namere da uhapsi Mladića?

Pripadnici Žandarmerije pretresali su kuću i fabriku braće Vujić u Valjevu, tragajući za dokazima koji bi potkrepili sumnju da vlasnici ove firme, braća Vidoje i Vladislav Vujić, finansiraju skrivanje haškog begunca. Akcija potrage za Ratkom Mladićem nije pokazna vežba, već demonstracija dokaza da država ozbiljno namerava da prekine komunikacije i pomoć haškim beguncima, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić:

"Nismo tražili Ratka Mladića jer smo znali da se ne nalazi tu, tražili smo tragove, dokumenta, materijale ili stvari koje bi mogle da dovedu do preostalih haških optuženika. Drugi motiv jeste taj da želimo da sprečimo svaku vrstu potencijalne finansijske podrške za skrivanje haških optuženika. Inače, da smo tražili Ratka Mladića vi ne biste ni znali da je akcija izvedena, kao što to niste znali ni kada su hapšeni Župljanin i Radovan Karadžić. Juče je, pre svega, jasno demonstrirana odlučnost države da izvrši svoje obaveze i da niko neće biti pošteđen odgovornosti ukoliko na bilo koji način, direktan ili indirektan, učestvuje u skrivanju haških optuženika."

Inače general Ratko Mladić je ranije kupio napušteno domaćinstvo kod Valjeva u selu Bobova podno Medvednika, gde se bavio pčelarstvom. Barem javno, tu nije viđen od juna 2001. godine. Po mišljenju vojno-političkog komentatora i autora knjige "Ratko Mladić-između mita i Haga" Ljubodraga Stojadinovića, može se naslutiti da su određene informacije postojale i vodile do tragova za akciju kod Valjeva:


"Zaista nemam nikakvu ideju gde bi on mogao da se nalazi, pretpostavljam da bi to trebalo da zna neko iz službe bezbednosti, a ako država nema takve infomacije, to znači da još uvek nema kontrolu nad tajnim službama. Sigurno je da, u tom smislu, moraju postojati neki podaci koji su relativno pouzdani, ali je pitanje da li će oni biti upotrebljeni kako bi se taj posao završio, kao što je to obećao gospodin Rasim Ljajić - pitanje je samo da li u tim strukturama postoji odlučnost da se taj posao završi."

Slične akcije potrage za Mladićem izvedene su proteklih godina nekoliko puta u okolini Valjeva, što je ostavilo utisak da je samo reč o predstavi za javnost. Potraga za Mladićem dogodila se samo nekoliko dana uoči posete glavnog tužioca Serža Bramerca, koja je zakazana za 17. i 18. novembar u Beograd. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, kaže da je poslednja pretraga deo širih operacija u potrazi za haškim optuženicima:

"Reći ćemo gospodinu Bramercu sve detalje akcija i planova koje sprovodimo i koje ćemo realizovati u narednim danima i nedeljama. Želimo da njegov izveštaj bude pozitivan i da što pre deblokiramo proces evropskih integracija. Ima promena u taktici, akcije će biti daleko odlučnije i sveobuhvatnije i sporovodiće se na teritoriji cele Srbije. Niko neće biti pošteđen tih aktivnosti i učinićemo sve da se ovaj posao što pre završi jer znamo da će bez izručenja Mladića put Srbije ka Evropskoj uniji biti zaustavljen. Holandija neće nasesti na nikakve marketinške trikove i toga smo svesni – interesuje nas samo Mladić u Hagu."

Pominje se da je razlog pretresa privatne fabrike "Vujić Valjevo" istraga u vezi dokumenata koji dovode ovu komaniju u poslovne veze sa sinom Ratka Mladića. Bivši savetnik srpskog predsednika za pitanja saradnje sa Hagom Jovan Simić, ne veruje da je upad pedesetak pripadnika srpske Žandarmerije, sa dugim cevima, u krug privatne fabrike u Valjevu deo predstave. On je uveren da akcija počivana tragu kvalitetnih informacija:

"Nema diskusije da je to bila vrsta reklamne kampanje zato što dolazi gospodin Bramerc. Ubeđen sam da postoje određeni tragovi ili dojave na osnovu kojih se radi. Da li se on tamo pojavljuje ili ne, sve to je veoma diskutabilno jer to što ima tamo vikendicu ne znači da se baš tamo i pojavljuje, ali su verovatno postojale određene indicije na osnovu kojih je pretpostavljeno da je možda tamo."


Evropska unija je više puta saopštavala da približavanje Srbije ovoj asocijaciji zavisi od njene pune saradnje sa Haškim sudom. Potraga za haškim optuženicima će se nastaviti i narednih dana, kaže Rasim Ljajić.

XS
SM
MD
LG