Dostupni linkovi

Štediše ne odustaju


Borba vlasnika stare devizne štednje u Bosni i Hercegovini za pravo da dobiju ono što su uložili u banke se nastavlja. I dok se dio njih odlučio da prihvati uslove koje im nudi država, odnosno entiteti za rješavanje stare devizne štednje, jedan broj vlasnika deviznih knjižica ne odustaje da svoja prava ostvari putem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. BiH je do sada izgubila dva ovakva slučaja, a koliko će ih još izgubiti - ne zna se.

Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Sudu u Strazburu predalo je više od 10.000 pojedinačnih apelacija za isplatu stare devizne štednje. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Svetozar Nišić, koji se nedavno vratio iz Strazbura, ističe da će se ovaj proces nastaviti:

„Imamo materijala neobrađenog, koji mi ne možemo postići, ali ide odmah sledeća, šesta grupa za mjesec i po dana, ili dva najdalje - i dotle dok se ljudi budu javljali i dok Sud ne kaže da je dosta.“

Bosna i Hercegovina do sada je izgubila dva pojedinačna spora pred Sudom u Strazburu. Radi se o slučajevima Ruža Jeličić i Čedomir Pejaković i ostali, kojima je ukupno isplaćeno 876.000 evra.

Jedan od onih koji je putem Evropskog suda uspio vratiti novac uložen na deviznu knjižicu je i Dragomir Kusić, iz Gradiške, koji se nalazio u predmetu Čedomir Pejaković i ostali. Ministarstvo finansija Republike Srpske u julu je Kusiću isplatilo novac zarađen u Australiji, koji se nalazio u bivšoj "Jugobanci“, zajedno sa kamatama:

„To je trajalo negdje oko 10 godina dok sam ja presudu dobio u našim sudovima. Međutim, tadašnje vlasti su se oglušile na to i nisu htjele to ispoštovati i ja sam se obratio Međunarodnom sudu u Strazburu, tako da je taj sud donio odluku prošle godine, 18. decembra, glavnu presudu, a oni su isplatu izvršili u julu mjesecu ove godine.“

RSE: Uglavnom vi ste dobili ta sredstva?

Kusić: Ja sam dobio ta sredstva sa kamatom koja je bila navedena.

Agent BiH pred Sudom u Strazburu Monika Mijić ističe da još nije donesena presuda kada je riječ o staroj deviznoj štednji u BiH:

„U slučaju da Sud nađe povredu, on da će BiH mora provesti generalne mjere u smislu da riješi problem svih starih deviznih štediša. Ali dok Sud, dakle, ne utvrdi, mi ne znamo u kom pravcu da idemo.“

Ovi pojedinačni predmeti koje je BiH izgubila odnosili su se na slučajeve u kojima su već postojale i presude domaćih sudova, ali ih vlasti nisu htjele izvršiti, objašnjava Mijićeva:

„Jeličić i Pejaković se odnose na neizvršenje presude domaćeg suda kojom je aplikantima dosuđena stara devizna štednja. Ove ostale štediše nemaju presudu domaćeg suda. Oni imaju generalno potraživanje svoje stare devizne štednje i kod njih se radi samo o članu 1., odnosno pravu na mirno uživanje imovine.“

Koliko ovakvih presuda u kojima su građani imali odluke domaćih sudova i koje će sigurno dobiti u Strazburu, još se ne zna. Prema riječima Mijićeve, tek nakon provođenja akcionog plana moći će se govoriti o broju takvih predmeta i o potrebnim sredstvima:

„Nažalost, točnih podataka još uvijek nemamo, ali prema dosadašnjim pokazateljima daleko je veći broj takvih presuda u RS. Upravo kada dobijemo akcioni plan, onda ćemo znati točan broj tih poresuda jer jedan od zadataka akcionog plana je da se utvrdi točan broj tih presuda, da se planira budžet za izvršenje tih presuda i da se otprilike zna za koji vremenski period će te presude biti isplaćene.“

S obzirom na to da će do tada morati da izvršava presude iz Strazbura, sasvim sigurno je da će sve ovo mnogo koštati Bosnu i Hercegovinu jer pored materijalne štete u svakom slučaju moraju se platiti i troškovi postupka.

XS
SM
MD
LG