Dostupni linkovi

Lajčak pozvao parlamentarce na konsenzus


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak u utorak je poručio bh. parlamentarcima da moraju igrati aktivniju ulogu u definisanju budućnosti BiH, jer političari ne uspijevaju da dođu do novog konsenzusa u pogledu evropske budućnosti ove zemlje.

Lajčak se obratio parlamentarcima i visokim zvaničnicima EU na konferenciji "Parlament za Evropu", koja okuplja visoke zvaničnike iz EU i parlamentarce iz BiH. Da li je konačno došlo vrijeme da članovi Parlamenta BiH preuzmu odlučniju ulogu u kreiranju budućnosti zemlje?


Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom očekivalo se da će bh. političari iskoristiti šansu i ubrzati reforme kako bi zemlju što prije doveli do članstva, ali desilo se upravo suprotno, ocijenjeno je Briselu kada je razmatran napredak zemlje.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak, koji od utorka počinje paralelno i sa funkcijom specijalnog evropskog predstavnika u BiH, pozvao je bh. parlamentarce da postignu saglasnost o tome kako će zemlja biti uređena. To će, vjeruje Lajčak, otkloniti glavne prepreke i spriječiti odugovlačenje u procesu integracija. Dogovor trojice političkih lidera Dodika, Tihića i Čovića Lajčak je ocijenio dobrim signalom, ali takvi dogovori moraju dobiti i većinu u Parlamentu:

„Za mene lično nikad nije teško podržati dogovor, sporazum domaćih političkih lidera. Mislim da je to mnogo bolje i za BiH nego da mi namećemo naše viđenje i onda da se domaći lideri protive tom našem predlogu, svaki sa svog stajališta, tako da nije problem za nas da podržimo taj dogovor. Ali, naravno, on treba da se izglasa u Parlamentu, znači treba da postoji parlamentarna većina - jer to je izraz zrelosti i nezrelosti, spremnosti i nespremnosti vaše zemlje i vaših političkih lidera i na osnovu toga kako se oni ponašaju, mi, međunarodna zajednica, odlučujemo kako ćemo se mi ponašati prema vašoj zemlji.“

Direktor Direkcije za proširenje Evropske komisije Pjer Mirel naglasio je da samo široki politički konsenzus u bilo kojoj državi može garantovati uspjeh te zemlje u procesu evropskih integracija:

„Nepostojenje saglasnosti o osnovnim pitanjima je još uvijek otvoreno. Zbog toga nisu učinjene dalje reforme i zato naš izvještaj o napretku prenosi, takoreći, izmiješanu sliku o napretku. To je juče podvuklo i Vijeće u Briselu - zabrinutost zbog nedostataka reformi i političke saglasnosti. Vijeće je izrazilo nadu da će postignuta saglasnost tri vodeće političke stranke i njihovih lidera otvoriti put za dalju saglasnost i dalju reformu. Sve ankete govore da građani hoće u EU. I političari su govorili da žele isto, ali njihova politička aktivnost nije povela zemlju ka EU - i to se mora promijeniti.“

Aktivniji angažman predstavnika EU u BiH i nove strategije su dobrodošli, ali ono što je zemlji zaista potrebno je više unutrašnjeg dogovora i saradnje, ističe predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. On je najavio da će državna vlada već na narednoj sjednici razmotriti neka od pitanja o kojima je postignut dogovor između Dodika, Tihića i Čovića:

„Najavljujem u četvrtak tematsku sjednicu koja će biti posvećena budžetu, zakonu o državnoj imovini, odluci o popisu stanovništva i svemu onome što Vijeće ministara može učiniti operativnijim. Dakle, bićemo u prilici da testiramo iskrenost onih koji kreiraju dogovore, ali ja vjerujem da je to jedini način da kroz dogovore ispunjavamo uslove koje Brisel očekuje od nas. Gotovo je sigurno da će naredna godina rezultirati sa više EU u BiH, ali to neće biti dovoljno za uspjeh ove zemlje. Mora biti više nas u tim reformama. Dakle, ono što ne smijemo zaboraviti - da i mi postojimo u tom smislu.“

Jedan od učesnika dogovora u Šamcu, lider SDA Sulejman Tihić pozvao je i sve ostale političke partije i njihove lidere u BiH da prihvate dijalog o započetim reformama i prekinu višemjesečnu blokadu vlasti:

„Da zajedno radimo i učestvujemo u izradi konkretnih rješenja. Mnogo se kroz konkretna rješenja može još uraditi, neke stvari precizirati. Da zajedno radimo na ustavnoj reformi, da sve naše znanje i snage koristimo u tome pravcu, a ne u pravcu sukobljavanja. Mislim da je građanima BiH dosta sukoba i podjela. Ovo je put izlaska iz takvih sukoba i podjela.“

Iako se izgubilo dosta vremena na nerazumijevanju i međusobnim svađama, BiH ipak nije izgubila šansu da se priključi ostatku Evrope, ističe poslanik HDZ -a u državnom Parlamentu Velimir Jukić i dodaje da su i sadašnje članice Unije nekada imale sličnih problema:

„Treba nastaviti raditi i imati kontakte i razgovore češće i, ja se nadam, i plodotvornije, tako da ćemo jednostavno onda, siguran sam, ići puno brže naprijed. Ja držim da je problem ako ne razgovaramo, a pogotovu ako se ne razgovara na najvišoj razini.“

Visoki i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak najavio je da do polovine naredne godine kreće u aktivnu kampanju promocije EU u BiH u koju će, pored parlamentaraca, biti uključeni nevladine organizacije, civilno društvo i mladi. Na taj način će, vjeruje Lajčak, građani BiH shvatiti da je njihova životna pitanja, kao što su zaposlenje, bolji standard i obrazovanje, moguće riješiti kroz evropske integracije, na šta su se, između ostalog, obavezali izabrani predstavnici vlasti svih nivoa.

XS
SM
MD
LG