Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Službeni Zagreb odmjereno o Jeremiću


Hrvatska vanjska politika tek se priopćenjem oglasila o izjavama srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, u kojima je iznio niz optužbi na račun hrvatske politike. Jeremićeve izjave, ocjenjuju analitičari, nisu na tragu rješavanja otvorenih pitanja.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija najoštrije je odbacilo izjavu ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića o navodnom etničkom čišćenju srpskog stanovništva. Za naš radio priopćenje ministarstva prenijela je Ivana Marinković iz Ureda glasnogovornika.


„Republika Hrvatska neće dopustiti ovakvo manipuliranje činjenicama i krivotvorenje novije hrvatske povijesti, tim više što je dobro poznato tko je odgovoran za rat na području zemalja bivše Jugoslavije, pa tako i za agresiju na Republiku Hrvatsku. Negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i neobičnu tezu da 'Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet' upravo potvrđuje da se Republika Srbija nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države.“


Ovime se, tvrde dalje u ministarstvu, potvrđuje opravdanost postupka što ga sada Hrvatska vodi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u den Haagu radi povrede odredaba Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.


„Republika Hrvatska je odlučna nastaviti s postupkom u slučaju da Sud potvrdi postojanje svoje nadležnosti i ovaj sudski postupak vidi kao sredstvo utvrđivanja istine i odgovornosti za protekle događaje, a što je ujedno i bitna sastavnica svake pomirbe i zdravog temelja za razvijanje dobrosusjedskih odnosa.“


U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija odlučno odbacuju i Jeremićeve optužbe o navodnoj diskriminaciji srbijanskih investitora u Hrvatskoj, a svoje priopćenje završavaju najavom da će Hrvatska i dalje podupirati Srbiju na njenom europskom putu.


Dodajmo ovdje kako je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u utorak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održao predavanje o vanjskopolitičkim izazovima Hrvatske. On je zatražio snažniji angažman međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i kazao kako Hrvatska čeka dogovor oko međunarodnog suda koji će arbitrirati oko granice sa Slovenijom, ali nijednom riječju nije spomenuo Jeremićev interview niti odnose sa Srbijom u cjelini. To je, kažu poznavatelji, ilustracija želje hrvatske vanjske politike da se povodom Jeremićevog interviewa ne stvaraju tenzije između dvije države.


Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske o pristupanju Europskoj uniji i donedavna dugogodišnja predsjednica oporbene Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić kazala je za naš radio kako su ove Jeremićeve primjedbe iznesene u okviru rasprave o najnovijem izvješću o napretku Europske komisije koji se bavio zemljama regije – kako onima koje su kandidati, tako onima koje nisu kandidati, ali imaju europsku perspektivu. Hrvatska je dobila uvjetovani datum završetka pregovora o članstvu u Europskoj uniji, podsjeća gospođa Pusić.


„Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svatko ima pravo reći ono što misli da je primjereno reći, ali – što se tiče Hrvatske – relevantna su mišljenja članica Europske unije, jer se Hrvatska kandidira za članstvo u Europskoj uniji, odlučuje o svom pridruživanju Europskoj uniji, a ne nečemu drugom. Prema tome, u ovom trenutku su relevantna mišljenja članica, a mislim da bi bilo malo pretjerano da se nečlanice, pa čak i zemlje koje nisu kandidati pitaju da procijene hrvatsku spremnost za ulazak u Europsku uniju.“


Jeremićeve izjave nisu na tragu rješavanja otvorenih pitanja i obnove povjerenja između dvije države i dva naroda, kaže za naš radio politički analitičar i profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan:


„Pristup ministra vanjskih poslova Jeremića samo pridonosi kvarenju atmosfere, a atmosferu bi zapravo trebalo popravljati. Jer, jedna od najgorih stvari u ovom ratu jest da je uništeno povjerenje, a to povjerenje se ne može povratiti stalnim optužbama i protuoptužbama.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG