Dostupni linkovi

Otvoren deo obilaznice oko Beograda


Posle 18 godina čekanja, deonica obilaznice oko Beograda, od Ostružnice do Ibarske magistrale, zvanično je otvorena za saobraćaj.

Taj deo obilaznice otvorio je predsednik Srbije Boris Tadić, a ceremoniji su prisustvovali i premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i više ministara.


Rokovi za otvaranje obilaznice oko Beograda, čija je izgradnja počela još u novembru 1990. godine, a nastavljena u avgustu 2006. godine, više puta su pomereni. Prvi rok za završetak radova bio je 15. oktobar, a nakon toga više puta je najavljivano otvaranje obilaznica dužine 7.7 kilometara. To je danas učinio predsednik države Boris Tadić, uz napomenu da Srbija mora da pronađe sredstva za razvoj kako bi unapredila infrastrukturu i lakše postala članica Evropske unije:


"Ne radi se samo o gužvama u Beogradu, radi se o tome da saobraćaj kroz Srbiju teče jednom brzinom koja bi bila korisna i za privrednike i koja bi omogućila da se Srbija što pre poveže sa Evropskom unijom. Kada Srbija i u privrednom i saobraćajnom smislu bude povezana sa zemljama Evropske unije, to će nam onda i u političkom smislu malo olakšati da postanemo članica Evropske unije, što će na kraju omogućiti veći broj radnih mesta i povećanje životnog standarda."


Tadić je ocenio da Srbija ne može da premosti svetsku finansijsku krizu ako zaustavi investicije u razvoj i dodao da ne sme da bude zaustavljena gradnja mostova, puteva i tunela, jer infrastruktura omogućava otvaranje novih radnih mesta:


"Ukoliko zaustavimo investicije u razvoj, tog trenutka će posledice finansijske krize postati teške za našu zemlju u dugim godinama koje dolaze – nećemo izaći iz tih finansijskih teškoća brzinom i dinamikom koja je potrebna. Zbog toga i planiranje infrastrukture i radova mora biti u središtu svih investicija u narednim godinama."


Najveću korist će, svakako, imati sami Beograđani koji se svakodnevno suočavaju sa ogromnim saobraćajnim gužvama, jer Beograd nije u mogućnosti da istrpi pritisak vozila koja prolaze kroz zemlju. Sama obilaznica će odvući ogroman broj vozila jer Beograd trenutno preko centralnog mosta Gazela propušta oko 120.000 do 140.000 vozila dnevno. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas:


"Za grad Beograd je ključno da se ovi radovi na obilaznici oko Beograda nastave što intenzivnije, da se uradi deo između Dobanovaca i Batajnice i sektori, pre svega, 5, a onda i 6. Kada sve to uradimo, onda ćemo moći da izmestimo malo gužve i da svima ponudimo alternativu."


U 2008. godini iz Nacionalnog investicionog plana za obilaznicu je predviđeno 2.7 milijarde dinara, a Grad Beograd je izdvojio 2.2 milijarde. U izgradnju obilaznice je od 1990. godine uloženo 9.2 milijarde dinara. Ekonomista Boris Beogović smatra da je Beograd, posle dugog čekanja, najzad dobio jednu isplativu investiciju:


"Postoji jedno elementarno pravilo, a to je da se to gradi samo onda kada je gustina saobraćaja preko 12.000 vozila dnevno. Bio sam u prilici da vidim da je gustina oko Beograda do Novog Sada bila preko 12.000 vozila dnevno i sa tog stanovišta verovatno postoji opravdanje. S druge strane, već same saobraćajne gužve u Beogradu, posebno mostovi koji su opterećeni ogromnim delom tranzita, su takođe neki indikator da postoji opravdanost."

XS
SM
MD
LG