Dostupni linkovi

Lajčak osuđuje Silajdžićevu "sujetu"


Visoki predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak pozdravio je u ponedeljak u Briselu načelni dogovor lidera triju najjačih bosanskohercegovačkih stranaka o političkim reformama u zemlji i osudio kritike toga dogovora koje je uputio član Predsedništva BiH Haris Silajdžic kao njegovu "političku sujetu".

On je istakao da je taj dogovor i sadržajno blizak onome što OHR predlaže oko državne imovine, statusa Brčkog, ustavnih promena i popisa stanovništva.

Lajcak je istakao da je taj dogovor za sada samo "slovo na papiru" i pozvao da se on i sprovede.

Povodom stava bošnjackog clana Predsedništva BiH Harisa Silajdžica, koji je taj dogovor ocenio neprihvatljivim, Lajcak je rekao da "sada nije vreme za politicku sujetu, već donošenje odluka koje su dobre za BiH. Ovaj dogovor predstavlja kompromis, a BiH bez kompromisa ne može napredovati. Politicka filozofija 'sve ili ništa' u BiH uvek završi s 'ništa', što smo videli vec više puta", rekao je Lajcak.

Predjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdili su u subotu načelnu saglasnost o šest tačaka političke reforme uključujući izmene Ustava BiH, rešavanje statusa državne imovine te popis stanovništva. Dan kasnije, Silajdžic je za taj dogovor rekao da predstavlja "moralnu i političku kapitulaciju samoproglašenih predstavnika Bošnjaka i Hrvata" pred politikom koju zastupa Dodik.

XS
SM
MD
LG