Dostupni linkovi

EU spremna na obnovu pregovora sa Rusijom


Evropska unija izrazila je danas u Briselu spremnost na obnovu pregovora o novom strateškom partnerstvu sa Rusijom i pored zabrinutosti zbog prisustva ruske vojske u Gruziji.

Ministar spoljnih poslova Francuske, predsedavajuće EU, Bernar Kušner izjavio je nakon sastanka šefova diplomatija EU u Briselu, da su sve evropske zemlje, "osim jedne", Litvanije za obnovu pregovora sa

Rusijom.

Evropski komesar za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner rekla je da bi nova runda pregovora mogla da bude zakazana nakon 18. novembra, kada će biti održan sastanak o sukobu u Gruziji.

Za nastavak pregovora EU-Rusija koji su suspendovani 1. septembra zbog rusko-gruzijskog rata, nije potrebna jednoglasna odluka svih 27 članica Unije pošto pregovori nisu prekinuti.

Agencija Rojters je ranije danas javila da bi na samitu EU-Rusija u petak u Nici moglo da bude dato "zeleno svetlo" za obnovu pregovora.

Kremlj je manji entuzijasta nego EU kada je reč o novom sporazumu, pošto ruske vlasti više vole da pregovaraju pojedinačno sa evropskim zemljama nego sa blokom kao celinom.

XS
SM
MD
LG