Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za promjene nespremni građani ili opozicija?


Kotor

Izbori održani u Kotoru su pokazali da opozicione stranke nijesu politički profitirale kako su zbog niza razloga očekivale. Naprotiv, Demokratska partija socijalista dobila je izuzetno visoku podršku građana Kotora, dok je opozicija doživjela debakl pri čemu su pojedine opozicione stranke izgubile tri četvrtine birača.

Opozicione stranke su imale velika očekivanja od lokalnih izbora u Kotoru jer bi ostvarivanje dobrog rezultata iniciralo druge zajedničke akcije vezano za promjenu vlasti. Umjesto toga opozicija je doživjela debakl, a Demokratska partija socijalista zabilježila rast od 50 odsto osvojivši 15 mandata od ukupno 33 u kotorskom parlamentu. Direktor DPS-a Predrag Sekulić:

"Cijenim da je to odnos građana prema svemu onome što smo u Kotoru uradili prethodne tri godine. Sa druge strane, ovaj uspjeh je još veći ako se zna da smo i u prosrpskom biračkom tijelu kojeg ima u Kotoru, tačno se zna i koja biračka mjesta napravili pomak, odnosno da smo procentualno porasli i u tim biračkim mjestima, tako da sva priča opozicije vezano za priznanje Kosova cijenim da nije uticala na Demokratsku partiju socijalista i prije svega odnos prema našoj politici."

Najveći gubitak ostvario je Pokret za promjene osvajanjem svega 500 glasova u odnosu na oko 2000 sa predsjedničkih izbora. U Pokretu to objašnjavaju tvrdnjom da građani Kotora nijesu spremni za promjene. Portparol Koča Pavlović:

"Na žalost, izborni rezultati su pokazali da je u ovom trenutku većinska volja građana protiv promjena."

RSE: Da li ste ulazili u suštinu zbog čega je to tako. Da li vidite evenutalne greške u svom djelovanju?

Pavlović: Mi ćemo u aktuelnom periodu to analizirati, ali mi smo uradili jednu potpuno knjišku kampanju na lokalnom nivou. U narednom periodu ćemo analizirati ove rezultate i dešavanja u Kotoru i pokušaćemo da odgonetnemo zašto.

Kotorski izbori predstavljaju prvo izjašnjavanje građana nakon što je Vlada Crne Gore priznala nezavisnost Kosova, nakon što je Evropska komisija uputila kritike na račun državnih institucija zbog ne sprovođenja reformi u pojedinim oblastima i nakon afere bespravne gradnje u kotorskom naselju Lipci, činjenica da opozicija nije iskoristila ove okolnosti govori da bi trebalo proanalizirati ovu situaciju. Predrag Popović iz Narodne stranke priznaje da je opozicija doživjela debakl:

"Trijumf DPS-a na izborima u Kotoru, nije to obična pobjeda nego bukvalno trijumf i 15 mandata poslije svega što se dešavalo zahtijeva jednu ozbiljnu analizu iz koje svaka stranka, naročito one iz opozicije moraju da urade ukupne zaključke i usredsrijede se na postizanje onih ciljeva koji je očigledno građanima Crne Gore mnogo važniji od onih na kojima smo mi pokretali i na kojima smo insistirali."

U Srpskoj listi smatraju da opozcione stranke treba da izvruku pouku, kaže Dobrilo Dedeić, portparol Srpske liste:

"Izražavamo nezadovoljstvo s aspekta izbora Demokratske partije socijalista i činjenica da će aktuelne opozicione stranke i dalje ostati u tom političkom položaju, mislim da u ovom trenutku one opozicione političke strukture koje su relevantne, koje čine tri dominantne grupacije u Skupštini Crne Gore, odnosno u političkom životu treba da izvuku političku pouku sa ovih lokalnih izbora i ta pouka ne mora imati samo lokalni karakter, odnosno značaj za predstojeće izbore u Budvi i Nikšiću."

U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji izražavaju zadovoljstvo zbog izbornog rezultata i osvojenih 20 odsto podrške. Odgovarajući na pitanje da li očekuje da eventualno opozicione stranke formiraju vlast predsjednik SNP-a Srđan Milić kaže:

"Moram da kažem da sam ja u potpunosti otvoren za dogovore i 20 procentne podrške na ovim izborima, sa druge strane jasno je da DPS nema apsolutnu vlast, iako su gospodin Marović i gospodin Đukanović govorili da će imati. Moramo se naučiti da je ovo priča koja će trajati, kao što znaju vaši slušaoci, Demokratska partija socijalista sa svojim partnerima je osvojila po izvještaju medija apsolutnu vlast u Tivtu, samo još uvijek sedam mjeseci nije formirana ta vlast."

Ono što posebno treba da zabrine opoziciju, ali sve u Crnoj Gori je rastuća podrška Demokratske partije socijalista jer po riječima Miodraga Živkovića, predsjednika Liberalna partije koja je osvojila 2 mandata, u Crnoj Gori se stvara jednopartijski sistem:

"Ono sa čim svakako ne mogu biti zadovoljan jeste činjenica da se Crna Gora lagano, ali sigurno vraća u jednostranački sistem jer ovi lokalni izbori sa ostalim lokalnim izborima najavljuju još veći rast Demokratske partije socijalista na svim nivoima. To treba da zabrine sve zdravorazumne građane u Crnoj Gori, građane koji dobro znaju što je jednoumlje, građani koji dobro znaju koje su posljedice i štete jednostranačkih sistema."

Kako politički analitičari objašnjavaju ubjedljivu pobjedu Demokratske partije socijalista na posljednjim izborima?

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Kotoru politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da su sve aktivnosti koje je opozicija u skorije vrijeme preduzimala kako bi ograničila vlast vladajućih partija bile beskorisne:

"Pokušaji vaninstitucionalne smjene vlasti, pokušaj nekih štrajkova koji nemaju sebi svojstven cilj, koji se na kraju krajeva završavaju tako kako se završavaju da se traži pomoć od vladajućih elita da na dostojanstven način izvuče opoziciju iz tog ćorsokaka u koji zapada upravo su rezultirali izborima u Kotoru rezultatima izbora u Kotoru, a sigurno bi ukoliko sjutra rezultirali i rezultatima na jednom republičkom nivou. Opozicija nije shvatila da u periodu modernizma, u periodu modenističkih strujanja političkih ideja ne može se nekim metodama koje su davno prošlo vrijeme, metodom od prije 18 ili 19 godina kada su nakakvi populistički pokreti mogli da mijenjaju vlast danas to uraditi."

Izbori u Kotoru su, smatra univerzitetski profesor Svetozar Jovićević, još jednom potvrdili konzervativnost i pragmatizam crnogorskog birača koji isključivo razmišlja o svom ličnom i ne tako dugoročnom interesu. DPS, kaže Jovićević, dobro porepoznaje taj rezon:

"DPS je vrlo jednostavno pred sam izborni čin ponudio čak u vidu projekata sve te stvari već razrađene i zaobilaznicu i stanove za prosvjetne radnike i novu gradsku kuću i čitav niz drugih stvari i to ponudila na konkretan način i očigledno mogao je da ponudi da će to biti, ako ne odmah, ali ipak sprovedeno jer oni imaju takvu mogućnost jer su vlast. To je najbitnija stvar. Naravno, to je premijer vrlo vješto na već uobičajen način začinio jednom izjavom koja je otprilike glasila da ako pobjedimo mi na lokalnim izborima onda ćemo mi bezrezervno podržati novu vlast, našu vlast u Kotoru, čemu treba odmah dodati, a ako pobijedi ko drugi bogami nećemo podržati."

Opozicija nije spremna za privlačenje novih i neopredijeljenih birača jer nije u stanju da sabere svoje snage i nađe principijelni liniju djelovanja, smatra Srđan Vukadinović:

"Očito da je Demokratska partija socijalista uspjela da u Kotoru pridobije jedan dio neopredijeljenih glasača, jer to nijesu oni glasači koji su glasali za Demokratsku partiju socijalista, tu su pozicije veoma jasne, oni su ušljamčeni u svoje rovove, nego očito da su to neki neopredijeljeni glasači, a opozicija po svoj prilici nema metode, nema sredstva, nema političku kulturu, nema političku ideologiju u koju bi kao svoje programsko načelo pretpostavila tim glasačima i pokušala na jedini mogući način, a to je da jedinstveno djeluje u izbornom postupku, u izbornom procesu i na taj način ograniči vlast Demokratske partije socijalista."

Sa tom ocjenom slaže se i profesor Svetozar Jovićević:

"Opozicija je s druge strane iscjepkana, sukobljena, mnogo stranaka, nekonzistentna. Ne pruža apsolutno nikakvu garanciju da se može napraviti makar na opštinskom nivou, a kamoli na republičkom, jedna prava, ubjedljiva alternativa vlasti koja će i znati i moći da sprovede i nešto bolje nego što to čini vlast."


  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG