Dostupni linkovi

Susret Obama - Bush


Barack Obama
Barack Obama

Izabrani američki predsjednik Barack Obama danas će se u Bijeloj kući sastati s aktualnim predsjednikom Georgom Bushom. Uoči prvog postizbornog susreta dvojice lidera, Obamin savjetnik je izjavio kako će budući predsjednik iskoristiti svoje izvršne ovlasti kako bi promijenio neke od kontroverznih odluka koje je Bush donio ne konzultirajući Kongres.

Prvi susret izabranog i aktualnog američkog predsjednika u Ovalnom uredu značio je početak prijenosa vlasti s jedne na drugu administraciju i nikada se do sada nije održao tjedan dana nakon izbora. No, kako su Sjedinjene Države u krizi, vremena za čekanje nema. To je Bush i naglasio u svom tjednom radijskom obraćanju javnosti protekle subote.

"Kada sam nazvao izabranog predsjednika Obamu da mu čestitam na povijesnoj pobijedi stavio sam mu do znanja da može računati na moju punu suradnju u prijenosu vlasti. Naša zemlja suočava se s ekonomskim izazovima koji ne mogu čekati da se novi predsjednik smjesti u Bijelu kuću. Ovo će biti i prva ratna tranzicija u posljednje četiri dekade. Mi smo u ratu sa nasilnim ekstremistima i ništa im ne bi više odgovaralo nego da u ovom prijelanom razdoblju naštete američkom narodu."

I Obama je kazao kako je sa svojim timom spreman odmah početi raditi istučući da "kada preuzme dužnost 20. januara nema ni trena za gubljenje".

Analitičari naglašavaju da bez obzira na srdačne riječi dvojice predsjednika, teško da će razlike izmedju njih i kao i politike koje zastupaju biti umanjene ili čak nestati u prijelaznom razdoblju.


Šef Obaminog tranzicijskog tima John Podesta kazao je da bi izabrani predsjednik mogao iskoristiti pravo da promijeni neke Bushove odluke. Naime, 43. američki predsjednik u svoja dva mandata koristio je pravo da mijenja neke odluke Kongresa. Izazov je veliki i za Obamu iako će mu biti lakše vladati, jer Demokrati u oba doma Kongresa imaju većinu, ali i Bush je u prvom mandatu imao republikansku većinu takodjer u oba doma, a znao je raditi po vlastitom, a ne stranačkom mišljenju.

XS
SM
MD
LG