Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Umrla pevačka legenda "Mama Afrika"


Miriam Makeba, južnoafrička pevačica poznata širom sveta kao "Mama Afrika" koja je postala međunarodni simbol borbe protiv apartheida, umrla je u ponedeljak ujutro u 76-oj godini, nakon što je održala koncert u južnoj Italiji.

Ona je umrla u bolnici u koju prebačena zbog srčanog udara koji je pretrpela na kraju koncerta za italijanskog novinara kojem je pretila mafija iz područja Napulja.

Makeba, poznata i kao "Carica africke pesme", napustila je Južnu Afriku u 1959. Ona se pokušala vratiti u 1960. na majčinu sahranu, ali joj pasoš bio oduzet i nije joj bilo dopušteno da uđe u zemlju.

Živela je u egzilu 31 godinu u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Gvineji u zapadnoj Africi i u Belgiji pre emotivnog povratka u Johannesburg 1990., kada su se brojni Južnoafrikanci koji su dugo bili u egzilu vratili kući nakon reformi koje je uveo ondašnji predsednik F.W. de Klerk.

"Nikada nisam shvatila zašto se nisam mogla vratiti kući. Nisam počinila nikakav zločin", izjavila je Makeba po povratku u zemlju.

U 1976., Makeba je održala govor u Ujedinjenim nacijama osuđujući politiku apartheida, ili rasne segregacije. Nakon toga, južnoafricki državni radio odbio je da emituje njene pesme do 1989.

XS
SM
MD
LG