Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Odžaku potpisan "još jedan prazan dokument"?


Damir Mašić, portparol SDP BiH

U Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH) ocijenili su da su lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH. Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović potpisali juče u Odžaku "još jedan prazan dokument".

Portparol te stranke Damir Mašić rekao je da u SDP BiH nisu sigurni da će potpisani dokument dovesti do bilo kakvih pozitivnih pomaka, kao i da on "nikoga ne obavezuje". Prema njegovim riječima, SDP BiH izjasniće se o dokumentu tek kada on uđe u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da je od četiri tačke sporazuma koje su postigli lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH, za njegovu partiju prihvatljiva samo ona o utvrđivanju statusa Brčko distrikta u Parlamentu BiH. Prema njegovom mišljenju, ostale tačke predstavljaju "najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH, grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi, te uvredljivo poniženje svih, a posebno bošnjačkih i hrvatskih žrtava u BiH".

Silajdžić je naglasio da posljednji sastanak predsjednika SDA i HDZ BiH sa Dodikom predstavlja "političku i moralnu kapitulaciju samoproklamovanih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda, pred zahtjevom politike koja ne krije svoj konačni cilj - uništenje BiH".

U Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) pozdravljaju svaki dijalog koji može doprinijeti rješavanju problema u BiH i nadaju se da jučerašnji dogovor trojice lidera "nije samo spašavanje njihove kože pred skoro zasijedanje Savjeta za implementaciju mira, već plod iskrene želje da se okrenu kompromisima i iznalaženju puta za izlazak iz krize" - navodi se u saopštenju te partije. Od lidera SNSD-a Milorada Dodika SDS očekuje da javnosti pojasni dogovor koji je postignut u Odžaku, a čiji predmet bi, između ostalog, trebalo da bude i teritorijalna organizacija srednjih nivoa vlasti. Od predsjednika RS Rajka Kuzmanovića SDS traži da Narodnoj skupštini RS predloži platformu o mogućim osnovama za razgovore o reformi Ustava, te o zaštiti interesa RS u ovim razgovorima.

Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Slobodan Nagradić izjavio je da ta stranka može prihvatiti sve ono o ustavnim reformama što ne izlazi iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ BiH o reformskim pitanjima i ocijenio da bi on mogao da riješi ključna pitanja za napredak BiH, te ubrza njen evropski put.

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH - Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović dogovorili su se u subotu u Odžaku da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija. Trojica stranačkih lidera saglasili su se da se da predmet ustavnih reformi treba da bude usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, kao i nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH i teritorijalna organizacija - posebno srednjih nivoa vlasti.

Dodik, Čović i Tihić su se dogovorili da bi popis stanovništva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH. Oni su se saglasili da se u popis trebaju unijeti svi njeophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, a pod uslovom da popis stanovništva iz 1991. godine bude osnova za nacionalnu zastupljenost u svim institucijama, zaključno do 2014. godine.

Trojica stranačkih lidera takođe su se dogovorili da je pitanje pravnog statusa Brčko distrikta potrebno urediti ustavnim zakonom, odnosno, zakonom sa ustavnom dvotrećinskom većinom.

  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG