Dostupni linkovi

EU je naša sudbina i želja


Stipe Mesić
Stipe Mesić

„Europska unija je naša sudbina i želja,“ kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić na današnjem skupu Igmanske inicijative u Zagrebu posvećenom problemima zemalja regije na putu prema Europskoj uniji.

„A o brzini i kvaliteti realizacije te želje ovisi će kvaliteta života i sigurnost naših građana, razina demokracije i materijalnog blagostanja za što mi kao političari u svojim zemljama odgovaramo,“ naglasio je.

Mesić je i ovu prigodu iskoristio da upozori na situaciju u Bosni i Hercegovini, gdje – kako je kazao – „atmosfera u nekim aspektima počinje podsjećati na rane devedesete.“ Upozorio je i na stagnaciju odnosa Hrvatske i Srbije.

„Svi kanali komuniciranja i dalje su otvoreni, ali u njima nema ništa. Održavamo redovne rutinske kontakte, ali sadržajna rasprava – kako o našim međusobnim odnosima, tako i o stanju u regiji izostaje. A ona je itekako potrebna, osobito danas.“

Hrvatski predsjednik podržao je i danas izneseni prijedlog Igmanske inicijative za sastanak na vrhu čelnika država jugoistočne Europe.

„Treba se sastajati i onda kada stvari ne stoje najbolje, jer to je dio odgovornosti od koje političari u regiji ne smiju i ne mogu pobjeći,“ poručio je.

Član Savjeta Igmanske inicijative Živorad Kovačević kazao je da politička stabilnost Srbije može biti dovedena u pitanje ako Srbija sljedeće godine ne dobije „bijeli Schengen“ i status kandidata za članstvo u EU.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i EU integracije Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković založio se da Europske unija ne primjenjuje dvostruke kriterije prema raznim državama u regiji, i da ne nagrađuje loše đake.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić kazala je da je za hrvatski završetak pregovora, ali i za kvalitetu života građana ključna kvaliteta sudstva i sudaca, a da su iskustva zemalja regije na europskom putu – od Slovenije prema jugoistoku – izuzetno korisna za ostale.

Predsjednik Komisije za EU integracije Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Halid Genjac upozorio je da je ponašanje susjeda izuzetno važno za stabilnost Bosne i Hercegovine, i pozvao susjede da surađuju sa državom, a ne sa entitetima.

XS
SM
MD
LG