Dostupni linkovi

Hakeri iz Kine i Rusije otkrili tajne Obame i McCaina?


Barack Obama
Barack Obama

Zaključan u svom domu u Chicagu, novi predsjednik SAD-a, Barack Obama primio je prvi brifing službe za nacionalnu sigurnost. Otkriveno je kako je i Obami i McCainu za vrijeme predizborne kampanje ‘hackirano’ u računala. Navodno je to učinio netko izvan Sjedinjenih Američkih Država, piše Daily Mail.

Newsweek magazine objavio je kako su FBI i tajna služba oba predsjednička kandidata obavijestili o nedozvoljenom ‘upadu’ u njihova računala.

‘Imate problem mnogo veći nego što to možete pojmiti. Kompromitirani ste, a velik dio dokumenata skinut je s vašeg sistema’, Newsweek je prenio riječi FBI-evog agenta upućene Obami krajem kolovoza.

Službenici FBI-ja i Bijele kuće vjeruju kako se radi o ‘stranom subjektu’ ili organizaciji koja je prikupljala informacije kako bi napravila evaluaciju političkih stajališta obje kampanje, radi korištenja tih podataka u pregovaranju s budućom administracijom.

Obamini IT stručnjaci pretpostavljaju da se radi o ruskim ili kineskim hakerima.

Američka virtualna vojska za zbunjivanje neprijatelja

Mnoge tehnologije koje danas koristimo razvijene su za potrebe vojske. Znanstvenici u američkoj vojsci razvijaju tehnologije koje smo do sad viđali samo u znanstveno-fantastičnim filmovima.

Lista stvari na kojima trenutno rade je nevjerojatna. Istražuje se regeneracija tijela putem nano-robota, telepatija inducirana elektroničkim impulsima, inteligentna virtualna fotorealistična vojska čiji će zadatak biti zbuniti neprijatelja na bojnom polju, i mnoge druge.

Virtualna vojska
Virtualnu vojsku Amerikanci žele testirati u popularnim igrama poput World of Warcrafta. "Želimo upotrijebiti masivne multi-player igre kao eksperimentalni laboratorij da vidimo jesu li naši vojnici dovoljno dobri da uvjere ljude da su i oni ljudi, da mogu razmišljati, da imaju emocije i govore lokalnim slangom. Ja zapravo mogu komunicirati s virtualnim ljudima, postavljam im pitanja a oni odgovaraju", kaže dr. John Parmentola, direktor istraživačkog laboratorija u američkoj vojsci.

Kad jednom usavrše vojnike, poslat će ih u bitku koristeći tehnologiju pod imenom "quantum ghost imaging". Ovo će dozvoliti stvaranje realističnih holograma iz ničega "sparivanjem fotona koji se ne odbijaju od predmeta, nego od drugih fotona". Parmentola to objašnjava kao neku vrst precrtavanja. Virtualne vojnike možemo očekivati u bližoj budućnosti.

Ostali projekti na kojima vojska radi su jednako nevjerojatni. Postoji mnogo glasina, a Parmentola je potvrdio da rade na brisanju loših sjećanja, što će pomoći vojnicima s traumama s fronta. Tu su i uređaji koji će prenositi misli vojnika putem električnih signala koji se mogu poslati ostalim vojnicima tijekom tajnih misija.

Jedan od projekata koji je tek u povojima je regeneracija dijelova tijela koristeći nano-čestice kao armaturu oko koje rastu ljudske stanice. Znanstvenici s ovim projektom nisu daleko odmakli, no kad ga jednom razviju do punog potencijala cijela će ljudska vrsta imati koristi od njega.

Predstavljen robot koji svira flautu

Klasični muzičari sada imaju dobar razlog da se zabrinu za svoj posao pošto su se eksperti zabavili novim dostignućem - muzikalnim robotom koji je razvijen tako da mu ne trebaju sati i dani vježbanja, a opet svira bez greške.

Ovaj zanimljivi "lik" osmišljen je na Waseda univerzitetu, a dizajniran kao flautist koji, baš kao i sam čovjek, može svirati čak i najzahtjevnije melodije bez napora.

Pored svojih muzičkih kvaliteta, robot sarađuje i sa publikom, čime predstavlja savršen model za koncertne nastupe. Predstavljen je na konferenciji BioRoob 2008 u Arizoni, a zahvaljujući nizu tehničkih prednosti, ova posljednja verzija robota sposobna je za glatke prelaze s jedne note na drugu, za razliku od prethodnog modela iz 2003. godine.

Kako piše Daily Mail, njegove umjetne usne su elastične kao ljudske, a pluća pažljivo dizajnirana da oponašaju udisanje vazduha kao kod profesionalnih flautista. Robot ima čak i jezik i druge ugrađene mehanizme neophodne za ovaj zahtjevni posao.

Istraživanja "muzikalnog robota" počela su još 1990. a osnovni cilj im je bio da postanu dostojna konkurencija pravim muzičarima. Naučnici se nadaju da će ovi roboti postati toliko sofisticirani da će se moći ostvariti interakcija sa čovjekom te da će naprednije verzije ovog modela učiti djecu sviranju.

Najveća promjena klime u posljednjih 5000 godina

Od rađanja ljudske civilizacije prije pet tisuća godina najveće klimatske promjene dogodile su se u zadnjih nekoliko desetaka godina, zaključak je istaživanja američkih znanstvenika na Arktiku i u sjevernom Atlantiku koje je objavljeno u četvrtak.

'Zatopljenje kojemu smo svjedoci dosad nije viđeno u ljudskoj povijesti', ističe Charles Greene, oceanolog sa sveučilišta Cornell u državi New York, na istoku SAD-a i glavni autor studije objavljene u časopisu Ecology za studeni.

Nastave li se promjene na Arktiku i na sjevernom Atlantiku, moglo bi doći do promjene toka oceanskih struja na razini planeta, s mogućim težim posljedicama za svjetsku klimu i za biosferu, prema tim znanstvenicima. U zadnjih pedeset godina otapanje leda i ledenjaka na Arktiku povremeno je ubrzavalo pritjecanje hladne vode s niskim udjelom soli iz Sjevernoga ledenog mora u sjeverni Atlantik. Ta je pojava poremetila ekosustav sve do Južne i Sjeverne Karoline, uzrokujući veća zemljopisna premještanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Istraživači su prikupili podatke o klimi analizirajući uzorke leda i sedimentnih slojeva uzete bušenjem, koji pokazuju što se događalo u zadnjih 65 milijuna godina.

XS
SM
MD
LG