Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama najavio brzu reakciju na ekonomsku krizu


Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama (Barack) izjavio je danas na prvoj konferenciji za novinare da su SAD suočene s najvećim ekonomskim izazovom generacije i da će brzo delovati kako bi je rešio.

Obama je međutim ukazao na aktuelnog predsednika SAD Džordža Buša (George W. Bush) i njegov ekonomski tim, navodeći da postoji samo jedna vlada i jedan predsednik. On je rekao da će njegov prelazni tim

pažljivo pratiti razvoj u ekonomiji, ali da će poštovati sve odluke koje Buš donese pre inauguracije 20. januara.

"Odmah nakon što postanem predsednik suočiću se s ovom ekonomskom krizom preduzimajući sve neophodne korake za ublažavanje kreditne krize, pomaganje porodicama koje naporno rade i uspostavljanje rasta i prosperiteta", rekao je Obama.

On je istakao da želi da Kongers SAD, u kojem većinu ima Demokratska stranka, što pre usvoji drugi paket podsticaja za stabilizaciju ekonomije, za koju analitičari ocenjuju da će biti u dubokoj recesiji kada prezume dužnost nakon 20. janaura.

Konferenciju za novinare je održao nakon što se zajedno sa svojim potpredsednikom Džom Bajdenom (Joe Biden) sastao s prelaznim ekonomskim savetom koji čine ekonomski stručnjaci i poslovni lideri.

Među njima su Lorens Samers (Lawrence Summers) koji se spominje kao kandidat za ministra finansija što je bio za vreme adminstracije predsednika Bila Klintona (Bill Clinton), kao i direktori Kseroksa

(Xerox Corp.), Tajm Vornera (Time Warner Inc.), Gugla (Google Inc.) i hotela Hajat (Hyatt).

Milijarder i investitor Voren Bafet, koji je prema Forbsovoj listi bio najbogatiji čovek na svetu u prvoj polovini 2008. godine, učestvovao je na tom sastanku posredstovom telefona.

Obama je rekao da još nije spreman da objavi sastav svog kabineta i da kabinet treba da bude imenovan brzo ali i promišljeno.

Na konferenciji za novinare Obama je rekao i da se mora uložiti međunarodni napor da se Iran spreči da razvije nuklearno oružje.

On je istakao da će pogledati pismo predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada u kojem mu čestita na izboru i da će "odgovarajuće odgovoriti".

XS
SM
MD
LG