Dostupni linkovi

Poruka Obami: djelovati brzo


Barack Obama
Barack Obama

Za pobjednika američkih predsjedničkih izbora Baracka Obamu do trenutka kada položi zakletvu 20. januara iduće godine predstoji mnogo posla. Suočava se sa brojnim izazovima u zemlji i svijetu. Financijska kriza se produbljuje, ratovi u Iraku i Agfanistanu nisu završeni, a po onome što je prije dva dana izjavio Dimitry Medvedev, Rusija se ne odriče Hladnog rata. Kako će se novi američki predsjednik nositi sa ovim, nimalo jednostavnim, problemima.

Brojni analitičari za Obamu imaju jednu poruku – djelovati brzo. Neki mu sugeriraju da najprije imenuje ministra financija kako bi odmah počeo raditi za još uvijek aktualnim Bushevim ministrom Henryem Paulsenom. Drugi, poput Lea Rebuffa , profesora povijesti na sveučilištu Georg Washington pak smatra da je važna ne brzina nego mudar izbor suradnika.

Slično misli i Patric Basham, direktor Demokratskog instituta u Washingtonu i ističe da nema dvojbe da Obama jasno zna što hoće. Ona mora najprije dobiti točne informacije o količini novca koji se troši iz budžeta i vidjeti kako nešto preusmjeriti drugdje gdje misli da će novac biti potrebniji. Danas se Obama i Biden sastaju sa članovima ekonomskog tima koji će biti uključen u proces prijenosa vlasti, a koji se sastoji od poslovnih ljudi, političara i savjetnika.

Možda bi značajna ušteda bila onih desetak milijardi dolara koji se troši mjesečno na rat u Iraku. Obama je najavio da će u roku od 16 mjeseci početi s povlačenjem američkih vojnika. Basham smatra da povlačenje borbenih jedinica iz Iraka ne bi samo bitno smanjilo američke troškove, već bi pomoglo u obnovi američkog ugleda u svijetu. Ovaj ekspert ipak ističe da eventualno preusmjeravanje snaga u Afganistan rat učinilo daleko skupljim, tako da bi Obama morao sa saveznicima u NATO ubrzati dogovore oko daljnjih zajedničkih akcija. Obama će sigurno imati više simpatija u Alijansi nego Bush, ali to neće biti dovoljno ukoliko i ne uvjeri saveznika da je poraz Talibana i Al Qaide interes i Evrope.

Bit će važno kako će Obama graditi odnose sa Rusijom. Izjava Dimitrya Medvedeva o izgradnji baze s raketama srednjeg doma u Kalinjingradu jest izazov za novog američkog predsjednika, pa mu mnogi savjetuju da krene u diplomatsku akciju i uvjeri Moskvu da nema razloga da se strahuje od Alijanse, no teže će mu biti, ističu analitičari, kako uvjeriti Kremlj da Amerika nije neprijatelj , kada i Putinu i Medvedevu više odgovara tvrdnja - imamo mnogo problema, a sve je to američka krivica.

U medjuvremenu svjetski mediji nagadjaju o Obaminom "dream timu" – pa u njemu vide Schwarcenegera, i Gatesa, i Powela, sve republikance, te dio ljudi iz nekadašnjeg Clintonovog tima. Kao šefovi State Deparatmenta figuriraju Richard Hollbrooke, Jokn Kerry, no za sada je izvjesno da će šef Obamimog ureda biti Rahm Emanuel , bivši glavni savjetnika Billa Clintona, u javnosti poznati kao Rambo zbog svog oštrog jezika i beskompromsnog stava.
XS
SM
MD
LG