Dostupni linkovi

Đelić: Tvrđi stav EU o saradnji s Haškim tribunalom


Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evorpske integracije Božidar Đelić rekao je danas da EU pokazuje sve manju fleksibilnost u pogledu pune saradnje Srbije s Haškim tribunalom.

On je nakon sastanka u Beogradu sa direktorom za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za prossirenje EU Pjerom Mirelom istakao da se "sve češće čuje" da će i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u svom narednom izveštaju navesti da je "sigurna puna saradnja, ukoliko dođe do napretka u slučaju generala (Ratka) Mladića".

Upitan da li postoji mogućnost da puna saradnja s Tribunalom bude ostvarena do kraja ove godine, on je rekao da "svako radi svoj posao".

Đelić je rekao da je u interesu Srbije da se to pitanje reši i "skine s dnevnog reda u odnosima sa EU", da se bilo koja krivica, ako je ima, individualizuje, građani okrenu budućnosti, a Srbija usredsredi u odnosima sa svim članicama EU "na ono što je pozitivno".

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da EU treba da prestane sa politikom uslovljavanja prema Srbiji, Mirel je rekao da su uslovi za pridruzzivanje Srbije EU "veoma jasni i da nema novih

uslova. Ja bih voleo da znam koji su to novi uslovi. Uslovi za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju su veoma dobro poznati", rekao je Mirel.

Upitan da li Jeremićeva izjava ukazuje na promenu u politici Beograda, Đelić je rekao da politički prioriteti Srbije ostaju isti - "odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta mirnim i diplomatskim putem, da neće priznati nezavisnosti Kosova i što brže pridruživanje EU".

XS
SM
MD
LG