Dostupni linkovi

Vanredna vijest

10 pobunjenika poginulo u američkom napadu u Pakistanu


Najmanje 10 pobunjenika poginulo je danas na severozapdu Pakistana u bombardovanju za koje se pretpostavlja da su izvele američke snage.

Prema rečima jednog američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, meta bombardovanja bio je Al Kaidin logor za obuku, koji se nalazi u planinskom području, i koji se smatra skloništem pristalica Osame bin Ladena.

Serija nedavnih napada na pretpostavljena skloništa članova Al Kaide i talibana u plemenskim područjima na severozapadu Pakistana povećala je napetost izmedđu Vašingtona i Islamabada.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari upozorio je u ponedeljak novog šefa američkih operacija u Avganistanu i Iraku, generala Dejvida Petreusa, da su ti napadi bili kontraproduktivni.

Petreusu je preneto da SAD treba da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Pakistana.

Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama je ranije izjavio da se zalaže za nastavak napada i za jačanje američkog vojnog prisustva kako bi se ugušila pobuna talibana i drugih avganistanskih pobunjenika.

Pakistan odbacuje optužbe da ne čini dovoljno u obračunu sa teroristima na svojoj teritoriji.

Od početka ofanzive u avgustu u distriktu Badzzaur, ubijeno je 1.500 pobunjenika a 73 vojnika su poginula. Ta oblast je poluatonomna i nalazi se na granici sa Avganistanom.

XS
SM
MD
LG