Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sanader-Regionalna saradnja ključna za borbu protiv kriminala


Hrvatska je poduzela korake u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali za konačan uspjeh na tom putu potrebna je i kvalitetnija regionalna suradnja, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader na otvaranju šestog ministarskog foruma "Pravosuđe i unutarnji poslovi - EU i Zapadni Balkan".

"U borbi protiv organiziranog kriminala potrebna je i kvalitetnija regionalna suradnja", rekao je Sanader, te pozdravio održavanje ovog foruma, "susreta Europe s njezinim jugoistokom", kako ga je nazvao, na kojem će se razmotriti suradnja na polju pravde, slobode i sigurnosti.

Forum je okupio hrvatske predstavnike i predstavnike francuskog predsjedništva EU, predstavnike Europske komisije, zemalja članica EU - prije svega Češke i Švedske - dvije buduće predsjedavajuće zemlje EU, te zemalja jugoistoka Europe i raznih agencija Europske unije.

U iduća dva dana, rekao je premijer Sanader, sudionici će imati prigodu razmotriti zajedničke aktivnosti za učinkovitiju suradnju na važnim temama kao što su vize, migracije i azil, granice te borba protiv organiziranog kriminala.

Sanader je podsjetio da su prije osam godina, također kada je Francuska bila predsjedavajuća zemlja EU, te također u Zagrebu, EU i zemlje Procesa stabilizacije i pridruživanja dogovorile zajednički put kojim bi se zona sigurnosti i prosperiteta proširila i na regiju europskog jugoistoka.

U međuvremenu, Hrvatska je u srijedu u izvješću o napretku Hrvatske dobila mogući datum za završetak pregovora do kraja 2009. koji je, iako indikativan i uvjetovan, "važan signal za Hrvatsku i nedvosmislena poruka". "To priznanje ja osobno i vlada shvaćamo kao poticaj za daljnji rad kako bi pregovore doista i završili do kraja 2009.", rekao je.

Međutim, EK je poslala poruku i svim zemljama europskog jugoistoka da je perspektiva članstva u Europskoj uniji realnost.

Sanader je također u govoru rekao da Hrvatska može pridonijeti radu foruma svojim konkretnim inicijativama i iskustvima na reformi pravosuđa.

U svom pozdravnom govoru ministar pravosuđa Ivan Šimonović, koji na forumu zajedno s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom predstavlja Hrvatsku, naglasio je važnost suradnje na polju migracija, granica, viza i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, kako za jugoistok Europe tako i za EU.

U nastavku foruma, sudionici će raspravljati o europskoj politici migracija i azila, viznim režimima, te integriranom upravljanju granicom, a ispred Vijeća za regionalnu suradnju glavni tajnik Hidajet Biščević održat će prigodnu prezentaciju.

Drugi dan rada foruma bit će u petak fokusiran na pitanja suzbijanja trgovine oružjem, ljudima i organiziranog kriminala.

Dio foruma koji se odnosi na pravosuđe bavit će se problemima korupcije te financijskim istragama i oduzimanjem sredstava stečenih počinjenjem kaznenog djela.

XS
SM
MD
LG