Dostupni linkovi

Dvojica 'skinheadsa' optužena za prijetnju atentatom na Obamu


Savezna porota u Memphisu, u američkoj saveznoj državi Tennessee, odlučila je podići optužnicu protiv dvojice 'skinheadsa' jer su navodno kovali urotu da ubiju Baracka Obamu u završnim danima njegove predsjedničke kampanje, a prije toga i desetke crnačkih učenika u lokalnoj školi, prenosi u četvrtak američki tisak.

Velika porota u Memphisu optužila je u srijedu Daniela Cowarta (20) iz Bellsa, Tennessee i Paula Schlesselmana (18) iz mjesta West Helena, u Arkansasu, u sedam točaka zbog ilegalnog posjedovanja oružja, plana da opljačkaju trgovinu oružjem i krenu u ubilački pohod u lokalnu, pretežito crnačku, srednju školu i prijetnji predsjedničkom kandidatu.

Cowart i Schlesselman uhićeni su 22. listopada, prije nego što je Obama izabran za predsjednika. Određen im je pritvor bez prava na oslobađanje uz jamčevinu.

Lawrence Laurenzi, okružni tužitelj u Tennesseeju, naveo je u priopćenju da je podizanje optužnice dio "istrage koja još traje".

Vlasti su navele da su Cowart i Schlesselman, dulje od mjesec dana kovali urotu preko interneta, kupovali oružje, streljivo, konopce i skijaške maske, te planirali pljačku lokalne trgovine oružjem.

Dvojica 'skinheadsa' navodno su planirali krenuti u ubilački pohod u lokalnu srednju školu, te ubiti više od 100 crnačkih učenika, a na završetku pohoda izvršiti atentat na Baracka Obamu na nekom od predizbornih skupova. U sudskim dokumentima se navodi da se njihov plan brzo raspao, a u vrijeme uhićenja je izvještavano da nisu predstavljali stvarnu opasnost za Obamu

XS
SM
MD
LG