Dostupni linkovi

Izrael zadovoljan izborom budućeg "majordoma" Bijele kuće


Izraelska štampa izražava zadovoljstvo što je novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izabrao Rahma Emanuela za budućeg šefa osoblja Bijele kuće i ističe njegovo izraelsko porijeklo.
Binyamin Emanuel, otac Rahma Emanuela, izraelski državljanin bio je dio "Etzela", tajne, ultranacionalistièke židovske grupe koja je vodila gerilu protiv britanskih trupa prije stvaranja izraelske države 1948.
Emigrirao je s porodicom u SAD 60-tih godina i nastanio se u Chicagu. Rahm Emanuel je 1997. godine bio jedan kratki period u vojnoj službi u Izraelu, precizirao je dnevni list Haaretz.
Tokom perioda koji je prethodio intervenciji u Zalivu 1991. godine otišao je kao dobrovoljac u jedan ured za regrutaciju izraelskih vojnika. Zatim je dva mjeseca služio u jedinici za popravak oklopnih vozila blizu libanske granice, objavili su Haaretz i Maariv.
Rahm Emanuel, predstavnik Ilinoisa u Predstavničkom domu i blizak Baracku Obami, razmišlja da prihvati mjesto budućeg sekretara Bijela kuće, izjavio je u srijedu Steny Hoyer, visoki demokratski zvaničnik.
Ako ova informacija bude potvrdjena, to bi bilo prvo naimenovanje koje je napravio Barack Obama za svoju buduću administraciju.
Rahm Emanuel je veæ radio u Bijeloj kući pod predsjedavanjem Billa Clintiona kao politički savjetnik.

XS
SM
MD
LG