Dostupni linkovi

Beograd očekuje bolje odnose sa Vašingtonom


Posle pobede Baraka Obame, vlasti u Beogradu očekuju bolje odnose sa SAD. Iako smatraju da će rezultat američkih izbora osetiti i građani Srbije, analitičari se slažu da promena u Vašingtonu neće uticati na politiku te zemlje prema zapadnom Balkanu.

Može se reći da je, uoči američkih predsedničkih izbora, i Srbiju zahvatila ‘Obamania’. Novinari i zvanice koje su u beogradskom Medija centru prisustvovali američkoj izbornoj noći, izabrali su ga na fiktivnim izborima za predsednika, ubedljivom većinom glasova. Kao ceo svet, i Beograđani su sa pažnjom pratili Ameriku:


“Zadovoljan sam izborom Baraka Obame i mislim da je cela Srbija navijala za njega. Ne mislim da će se politika prema Srbiji promeniti, ali on je demokratski kandidat i prvi je crnac koji je predsednik Amerike.”

“Zadovoljan sam, ali u principu kod nas vlada ovo što zovu Obamanija, i svi navijaju za njega zato što bi bio nov u odnosu na ranije predsednike, ali neće to biti neka velika razlika.”

“Pa srećna sam, čisto zato što je crnac.”

“Više mi je to atrakcija nego što zaista mislim da će se nešto promeniti u mom životu.”

“Ja sam iz Amerike! Želela sam samo da se ovi izbori završe. Predugo su trajali, ali zadovoljna sam, naravno.”


Ističući da SAD ostaju privržene programima koje su i do sada imale u Srbiji, američki ambasador u Beogradu Kameron Manter je poručio:


“Barak Obama je prijatelj Srbije.”


Srbija je zbog Kosova ušla u oštar politički sukob sa odlazećom američkom administracijom. Barak Obama dolazi u Belu kuću samo mesec dana pošto je Beograd vratio svog ambasadora koji je iz Vašingtona povučen zbog američkog priznanja nezavisnosti Kosova. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sada očekuje bolje odnose:


“Svet je očekivao promenu i promena se definitivno dogodila. Nadam se
da će odnosi između Amerike i Srbije sada biti bolji nego sa dosadašnjom administracijom i da će biti više razumevanja.”


Analitičari se slažu u ocenama da će novi čovek u Beloj kući doneti suštinske promene u stilu vladavine jer ima svest o multipolarnosti sveta. Promene se mogu očekivati po pitanju evropske budućnosti Srbije, ali se odnos te zemlje prema zapadnom Balkanu neće menjati. Analitičar Obrad Kesić iz Vašingtona:


“Sam Buš je govorio da je administracija predsednika Klintona grešila
što je toliko duboko ulazila u ratove i političke sukobe na Balkanu i optuživao ga da je bespotrebno trošio američku vojsku. Posle toga smo videli da je Buš, kada je preuzeo mandat, ne samo ostao na Balkanu, nego je možda ušao i dublje od Klintona. Kada je reč o Kosovu, Buš je završio ono što je počeo Klinton i sa tim je garantovao da će Amerika morati da bude prisutna na Balkanu barem kroz prvi mandat novog predsednika.”


Iako navodi da se može očekivati promena spoljne politike, saradnica Helsinškog odbora za ljudska prava, koja poslednje dve godine živi u San Francisku, Izabela Kisić podvlači da to neće imati uticaja na američki stav prema Kosovu:


„Ono što se očekuje jeste promena spoljne politike unošenjem mnogo više multilateralnosti. Tokom kampanje govorilo se u Obaminom timu i o reformi Ujedinjenih nacija, vraćanje značaja UN, ali što se tiče same politike prema Kosovu, prema Bosni i Hercegovini, prema čitavom tom regionu, mislim da se ona neće menjati.“


Bez obzira na to, čini se da u Srbiji ne kriju zadovoljstvo što je došao kraj ere Džordža Buša, kao što ga u intervjuu za naš program ne krije ni glumac Uliks Fehmiu, koji duže od deceniju živi u Njujorku:


„Mislim da se od Buša umorio i napatio ceo svet, tako da mislim da je on napravio jedno tlo apsolutno moguće da neko kao što je Obama uopšte bude izabran. I to je možda jedina stvar na kojoj ceo svet treba da mu bude zahvalan.“
XS
SM
MD
LG