Dostupni linkovi

Stavljanje BiH na listu prioriteta


Ambasada SAD u Sarajevu je organizovala praćenje američkih predsjedničkih izbora, Foto: Dženana Halimović
Ambasada SAD u Sarajevu je organizovala praćenje američkih predsjedničkih izbora, Foto: Dženana Halimović

Izbor Baracka Obame za predsjednika SAD u Bosni i Hercegovini se pozdravlja, uz nadu da će cijeli region imati značajnije mjesto u narednoj američkoj politici prema Balkanu. Barack Obama mogao bi na međunarodnoj sceni pokrenuti pozitivne tokove, vratiti poljuljanu svjetsku sigurnost u normalu, a Bosni i Hercegovini pružiti neophodnu podršku u reformskim procesima, vjeruju bh. političari.

Od favorita većine političkih krugova u BiH očekuje se aktivnije učešće na Balkanu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kaže:

„Ja pretpostavljam da će nova, progresivna američka administracija staviti Bosnu i Hercegovinu na listu prioriteta i da će nam pomoći da ostvarimo ovdje prije svega osnovna ljudska prava i vladavinu zakona. Očekujemo od nove američke administracije da nam pomogne da izgradimo demokratiju i da pomognemo našim građanima da žive u boljoj, prosperitetnoj BiH.“


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić Obaminu pobjedu smatra odlukom američkih građana da naprave veliku promjenu, no ona neće značajno uticati na stanje u Bosni i Hercegovini:


“Ne treba očekivati nikakvu ozbiljniju ili pogotovo dramatičnu promjenu odnosa prema Bosni i Hercegovini jer Sjedinjene Američke Države su svih ovih godina, pod različitim administracijama, podržavale Dejtonski mirovni sporazum. Niti jedna strana ni u izborima nije poklanjala naročitu pažnju bosanskohercegovačkom pitanju. Težišne teme za novu administraciju biće ekonomske prilike, koje su dosta loše, globalna pitanja poput Iraka, Avganistana, energetike.”


Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović Obamu doživljava kao globalnog lidera koji ima priliku napraviti značajne promjene svuda, pa i u Bosni i Hercegovini:


“Projekat održanja i očuvanja multietične Bosne i Hercegovine su počeli demokrati i mislim da će se čak neki ljudi koji su bili involvirani u to prije 15 godina sad vratiti na scenu, poput Bidena, eventualno Holbrookea itd. Jako je važno da Barcak Obama ima šansu da globalno popravi neke stvari i da ima jednu dobru atmosferu diljem svijeta.”


Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić kaže kako je američki narod pokazao svijetu šta je demokratija:


“Pokazao je da narod uistinu bira svoju vlast. Iskazali su snažnu želju i potrebu da se određene stvari mijenjaju. Ja očekujem da će to imati pozitivnog učinka kako na Sjedinjene Američke Države, svakako i na čitav svijet, a onda i na Bosnu i Hercegovinu.”


A evo kako su građani Banje Luke i Sarajeva doživjeli Obaminu pobjedu:


„Pa pobijedio je!“

„Mislim da spoljna politika Sjedinjenih Američkih Država se neće mnogo mijenjati prema Srbiji, Bosni i Hercegovini, u cjelini Balkanu. Imaju oni prečih problema.“

„Biće bolje.“

„Neće biti ništa. Sve će to biti isto.“

„Za nas mislim da ništa bitnije neće promijeniti ta pobjeda.“

„Bolje što je on pobijedio zato što će nešto biti - da smiri svijet, da se više ne ratuje, da ne gine narod džaba.“

„Super! Tome smo se i nadali. U principu smatramo da će biti bolje za Bosnu i za cijeli Balkan.“

„Nadamo se da će konačno prestati ratovi u svijetu i da će se malo ekonomija poboljšati. U svakom slučaju najboljem se nadamo.“

„Vjerovatno je to sigurno bolje, pa i za nas - zato što su to demokrati, zato što je i Bill Clinton bio demokrata, a on je završio rat, odnosno Dejtonski sporazum potpisao.“

XS
SM
MD
LG