Dostupni linkovi

Bez velike promjene politike prema Balkanu


Američki ambasador u Crnoj Gori Roderick W. Moore
Američki ambasador u Crnoj Gori Roderick W. Moore

Izborni rezultati u SAD i pobjeda Baraka Obame u Podgorici su dočekani u rezidenciji američkog ambasadora Roderika Mura. Amdasador Mur je saopštio da ključni pravci američke politike prema zemljama Balkana neće biti mijenjani, a predstavnici crnogorskih političkih partija su poručili da bi ovi izbori trebalo da budu smjernica za odnose na političkoj sceni u Crnoj Gori.

"Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama su istorijski sa više aspekata. Jedan od njih je što su kandidati uspjeli da animiraju rekordan broj građana da se izjasne", saopštio je američki ambasador u Podgorici Roderik Mur, izražavajući zadovoljstvo zbog ambijenta u kojem su izbori protekli.

Odgovarajući na pitanje da li će Administracija na čelu sa Barakom Obamom mijenjati odnos prema zemljama zapadnog Balkana Mur je rekao:

"I republikanci i demokrate dijele viziju prijateljstva između Sjedinjenih Država i Crne Gore i Srbije i Kosova i svih ostalih država u ovom kraju. Tako da ja pretpostavljam da će glavne smjernice naše politike ostati nepromijenjene poslije januara, ali naravno to će biti na novom predsjedniku da odluči."

Mur je saopštio da je ponosan na građane svoje države koji su se odazvali na izborima, ali i što su izbori s pažnjom praćeni na svih pet kontinenata:

"Naša demokratija nije savršena. Daleko od toga i ponekad može izgledati poprilično haotično, ali ja sam bio istinski ponosan i sinoć i u sred noći i jutros dok sam gledao slike ogromnih redova ispred biračkih mjesta širom Amerike. Ti redovi su po mom mišljenju nesporna potvrda postojanosti demokratije i povjerenja Amerikanaca u svoj izborni sistem."

Predstavnici crnogorskih političkih partija su u prvim komentarima ocijenili da su izbori u Sjedinjenim Američkim Državama istorijski, te da bi sa nekoliko apekata mogli biti pokazatelj kakav treba da bude odnos između crnogorskih političkih subjekata. Tako je i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević izrazio očekivanje da će talas promjena doći i u Crnu Goru:

"Iako glavni kandidat, evo, sada mogu reći i novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država dobija na izborima porukom da treba da se mijenja politika i da su promjene zdrave, onda očekujem da će taj talas zahvatiti i Crnu Goru."

Poslanik Albanske alternative Vasilj Siništaj ocijenio je da bi izbor Obame trebalo da utiče na smanjenje predrasuda u svijetu, ali i u Crnoj Gori:

"Amerika definitivno pokazuje da nema nikakvih predrasuda. Ovo će biti prilika ili dobar primjer i za nas u Crnoj Gori da krenemo tim putem i da nemam predrasuda kada su u pitanju i predstavnici manjina, konkretno manjini kojoj ja pripadam, a po svim izvještajima i dalje je velika etnička distanca prema nama."

Predsjedniik Socijaldemokratske partije Ivan Brajović je saopštio da heroje američkog izbornog procesa predstavljaju i Barak Obama, ali i Džon Mekejn:

"Barak Obama će biti izuzetna ličnost kao prvi crni predsjednik Amerike, a Džon Mekejn vjerovatno istorijska ličnost, američki heroj, koji je na ovakav način doživio i priznao poraz. Nadam se da i mi u Crnoj Gori od toga možemo dosta toga na naučimo, da vidimo da izbori jesu utakmica, ali da izbori nijesu pitanje života i smrti."

Američki izbori su pokazali da vjera i nacija ne mogu i ne smiju da igraju dominantnu ulogu prilikom izbora, saopštio je Andrija Petković ispred Liberalne partije:

"Znanje i pogled u sjutra mora da bude onaj na osnovu kojega ćemo birati naše predstavnike."

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić je podsjetio kada je Obama nominovan za kandidata za predsjednika Amerike:

"I moram da priznam da mi je veliko zadovoljstvo da sam bio dio stvaranja istorije, nove istorije u Americi."

Ispred Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić je izrazio očekivanje da će nova američka Administracija ispuniti obećanja izrečena u kampanji:

"Cijenim da će sve ono što se dešavalo tokom predizborne kampanje i sva ona obećanja koja se tiču globalnih stvari u svijetu na neki način opredijeliti i buduće djelovanje gospodina Obame kao predsjednika."

Dio političara nema prevelika očekivanja od nove američke Administracije kao portparol Srpske liste Dobrilo Dedeić:

"Iskreno, ja ne mislim da će se promijeniti američki kurs u odnosu na ove prostore i u odnosu na ono što su državni, nacionalni interesi političke grupacije u čije ima govorim."

Nismo mi Amerika

Sudeći prema anketi koju smo napravili u Budvi građani za razliku od većine planete nijesu bili naročito zainteresovani za američke predsjedničke izbore, a oni koji jesu prijatno su iznenađeni činjenicom da je afroamerikanac izabran za predsjednika:

"Američki izbori, ma ko došao nama se isto piše jer se spoljna politka Amerike ne mijenja. To se podrazumjeva oko toga."

RSE: Možda je to predrasuda?

"Nije predrasuda. Ja dugo pamtim oko toga i mnogo čitam."

RSE: Jeste li pratili američke izbore?

"Da, pratio sam."

RSE: Jeste li imali svog favorita?

"Nisam. Ne zanimaju me. Ne gajim nikakve simpatije prema njima. Strašno su mi antipatični."

RSE: Pobijedio je Barak Obama, to ste čuli?

"Da i to me baš iznenadilo da jedan crnac bude prvi put predsednik Amerike. Ne verujem da će ga mnogo zanimati Crna Gora i ja ne verujem da on i zna gde se nalazi Crna Gora."

"Ne, ne zanima me, ali milo mi je što je Obama pobijedio."

RSE: Zašto?

"Tako, što mi se ne sviđa onaj stari."

RSE: Što se u ribarnici priča povodom američkih izbora?

"Pratili smo. Zaželjeli su da bude promjene, ovo je Bušov drugi mandat. Mnogo je odricanja jednoj državi sa tim ratištima u svijetu, a mislim da će ovo novina biti našima. Jutros sam se ja obradovao i lično sam ja ovako zainteresovan što ne mogu doprinijeti što se tiče Amerike, ali što se tiče naše strane vjerovatno će bit novine i popularan je i dosta je toga obećao, a to što je obećao ima i podloge da stvori. Ja mislim da je isto u podsvjesti došlo da i oni neke promjene naprave."

"Interesantno je da je Amerika odabrala crnca za predsednika. To je neviđen uspeh za njih i da povrati rejting Amerike u svetu onakav kakav jeste. To će biti vrlo interesantno videti koje su države za njega glasale, a koje nisu."

RSE: Možete li zamisliti nas u Crnoj Gori ili nekoj od zemalja Balkana da za predsjednika dođe žena ili Rom ili?

"Žena može, a Rom ne može."

RSE: Zašto?

"Nismo mi Amerika."

XS
SM
MD
LG