Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izborna noć u Ambasadi SAD u Sarajevu


Američki ambasador tokom izborne noći, Foto: Dženana Halimović

Dok su građani SAD na izborima odlučivali o nasljedniku predsjednika Busha, američki ambasador u BiH Charles English kazao je kako se radi o danu koji je drugačiji od bilo kog drugog kad je riječ o dosadašnjoj američkoj predsjedničkoj politici u posljednjih 50 godina. Amerikanci će uraditi nešto što nikad do sad nisu - po prvi put u istoriji izabraće ili afro-amerikanca za predsjednika ili ženu za potpredsjednika kazao je English.

„Danas Amerikanci princip učestvovanja u političkom životu dižu na jedan sasvim novi nivo. Današnja velika promjena u američkom političkom procesu je značajna kao i izbor Johna F Keneddy-a 1960-te godine koji je označio početak kraja vjerske isključivosti u potrazi za konačnom nagradom za američkim snom. Današnji dan označava početak kraja rasne i spolne isključivosti u procesu izbora lidera naše zemlje.“

English je kazao kako se suštinska promjena osjeća u zraku, napetost i nada za budućnost koju ovi izbori obećavaju.

„Velike društvene promjene u proteklih pola stoljeća veliki koraci koji su nas približili rasnoj i spolnoj jednakosti to je ono što je danas vidljivo. Danas ćemo mi u SAD pokazati svijetu ali i sebi da su te promjene moguće.

Uz pojašnjanje izbornog procesa u SAD, English je napomenuo kako se upravo na ovim izborima stvara istorija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u noći američkih izbora nije krio podršku demokratskom kandidatu Baraku Obami, te izrazio očekivanja da se nova američka administracija pobrine za provedbu međunarodnog prava u BiH:

"Pretpostavljam da će nova progresivna američka administracija staviti BiH na listu prioriteta i da će nam pomoći da ostvarimo ovdje prije svega osnovna ljudska prava i vladavinu zakona, uključujući i međunarodno pravo", rekao je Silajdžić.

Silajdžić je također kazao kako očekuje da SAD neće dozvoliti legalizaciju Miloševićevog projekta. Na upit da li je riječ o ponovnom zahtjevu za ukidanje RS Silajdžić je rekao.

„RS dejtonsku priznajemo ali onu što je nastala kršenjem Dejtona ne.“

Uz pomoć SAD i bh. građani će živjeti u prosperitetnijoj zemlji, vjeruje Silajdžić:

„Očekujemo od nove američke administracije da nam pomogne da izgradimo demokratiju i da pomognemo našim građanima da žive u boljoj prosperitetnoj BiH. Mi to sve možemo učiniti, ali ne radi se samo o BiH, radi se o svijetu. Svijet je na prekretnici ovo nije samo finansijka kriza ekonomska kriza ovo je kriza povjerenja kriza morala a Amerika sa jednom progresivnom novom administracijom može povesti svijet u bolje sutra.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

XS
SM
MD
LG