Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje Glavašu: ovaj put do kraja!


Branimir Glavaš

Danas je u Zagrebu konačno započelo suđenje Branimiru Glavašu i ostalima za ratne zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku 1991. godine. Ovo je treći puta da postupak kreće ispočetka, a analitičari vjeruju da će ovoga puta pravda konačno biti zadovoljena.

Postupak za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku ratne 1991. – poznat po novinarskim skraćenicama „selotejp“, jer se ljude ruku vezanih ljepljivom trakom dovodilo na obalu Drave i tamo ubijalo, i „garaža“, jer su se mučenja i zlostavljanja obavljala u garaži Općinskog sekretarijata za narodnu obranu, kojem je Branimir Glavaš bio na čelu , započeo je danas u Zagrebu po treći – i po očekivanju poznavatelja – posljednji put. Glavaša se i dalje tereti kao nalogodavca za ubojstvo deset i mučenje više srpskih civila, u donekle izmijenjenoj optužnici više ga se ne tereti da je osobno sudjelovao u zlostavljanjima, ali ga se – što je novost – tereti i po zapovjednoj odgovornosti: da kao odgovorna osoba sve te zločine nije spriječio. Svi su se optuženi izjasnili da se ne osjećaju krivima, a Glavaš je petominutnu prepirku sa predsjednikom sudskog vijeća završio ovako.

„Ja ne razumijem tekst optužnice i po tom nerazumljivom tekstu optužnice uopće se ne osjećam krivim.“

Postupak je bio vođen striktno po Zakonu o parničnom postupku, ocijenila je u izjavi za naš radio promatračica nevladine udruge „Documenta“ odvjetnica Jelena Đokić Jović:

„Sve je bilo ispoštivano i u tom pogledu nemam apsolutno nikakvih primjedbi. Nadam se da će tako biti i ubuduće.“

Osječki novinar Drago Hedl, koji je možda najviše pridonio da ubojstva osječkih Srba ne padnu u zaborav i dobiju sudski epilog, u izjavi za naš radio kaže kako je situacija u sudnici sve nepovoljnija za Glavaša.

„Naime, prema informacijama koje se mogu dobiti iz Ustavnog suda, svi su prikupljeni dokazi prihvaćeni kao zakonito pribavljeni, što sigurno Glavaša dovodi u situaciju jedne velike nervoze, što se danas i osjetilo na suđenju. Naime, činjenica da su dokazi koje je iznijela Gordana Getoš-Magdić zakonito prikupljeni njega dovodi u situaciju koja za njega može biti vrlo teška, budući da ga ona izravno tereti za zločine koji su počinjeni u Osijeku.“

Voditelj osječkog centra Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Jaroslav Pecnik u izjavi za naš radio misli da je izmjena optužnice na način da se Glavaša tereti i po zapovjednoj odgovornosti – pravi put. Naime, iako je on duboko uvjeren u istinitost svjedočenja Krunoslava Fehira i Gordane Getoš-Magdić koji su optužili Glavaša kao nalogodavca, silni napori Glavaša i njegove obrane možda su poljuljali njihovu vjerodostojnost kod sudskog vijeća, procjenjuje Pecnik.

„Dakle, ipak postoji ta neka dvojba. Zato je i dodano ovo: ti si bio vojni zapovjednik, ti si bio zapravo najodgovornija osoba u gradu, ti si naprosto zapovjedno odgovoran jer si znao što se dešava i nisi reagirao! Jer, u to vrijeme Glavaš je imao apsolutnu vlast, sve se njega pitalo. Niste mogli izići iz grada ako niste imali papir sa Glavaševim potpisom, tako da je naprosto priča za malu djecu da on'nije znao' ili da je 'saznavao iz novina' i sve drugo što je pričao. Tako da mislim da je ta kvalifikacija neki osigurač: ako Gordana Getoš-Magdić ili Fehir 'ne upale' – postoji ovo.“

Hoće li ovo suđenje biti – kako se kaže – „treća – sreća“ za kažnjavanje krivaca i postizanje pravde?

Voditeljica nevladine organizacije „Documenta“ Vesna Teršelič pred dvadesetak dana kazala je za naš radio da nova politička klima – čiji je jasan signal imenovanje za prvog čovjeka hrvatske policije Vladimira Fabera koji je vodio osječku istragu protiv Glavaša - omogućuje kvalitetno suđenje. I kolega Hedl vjeruje da će se ovoga puta stići do kraja.

„Na pravdu se doista jako dugo čeka. Zločini koji su počinjeni datiraju iz 1991. godine, dakle prije punih 17 godina. Međutim, činjenica je da su počinjeni vrlo teški zločini, neki od ljudi za koje se zna da su ubijeni nikada nisu pronađeni , i ja se, zajedno sa svom ostalom demokratskom javnosti u Hrvatskoj koja prati ovo suđenje, nadam da bi ovoga puta doista mogli biti kažnjeni oni koji su za te zločine odgovorni.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG