Dostupni linkovi

Milovanović nema doušnika u policiji


Gojko Vasić
Gojko Vasić

U intervjuu za naš radio, načelnik kriminalističke policije Republike Srpske Gojko Vasić govori o tome kako je Željko Milovanović, osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu, izbjegao hapšenje u Doboju, zatim o tome na koji je način opremljen ovaj kriminalac sa «debelim» policijskim dosijeom, što mu omogućava bijeg od policijskih potraga, te da li postoje dokazi da je Milovanović pripremao atentat na premijera RS Milorada Dodika.

RSE: Kako je Milovanović izbjegao hapšenje za nekoliko sati, da li mu je neko iz policije mogao dojaviti za akciju?

Vasić: Ja sam ubijeđen da Milovanović nije bježao na osnovu nekih informacija koje je dobio nekog iz policije jer on zasigurno policiji niti je vjerovao, niti vjeruje, niti ima, bar po našim procjenama, tamo doušnika. Ona policija koja je na području Doboja, znači to su oni uniformisani policajci, krim policajci, u suštini nisu ni znali za ove aktivnosti, a neka njegova lična poznanstva sa ljudima koji su iz Banje Luke dolazili da završe tu operaciju - tu nikakva veza ne postoji. To je samo, znači, stvar naših nekakvih nagađanja kad se nešto desi da bi uvijek neko trebao da bude kriv.

RSE: Tokom potrage za Milovanovićem policija je pronašla kod njega veoma sofisticiranu opremu. Koliko mu je ova oprema mogla pomoći da izbjegne hapšenja od strane policije?

Vasić: Mediji su dosta zadnjih dana o tome govorili da je Željko Milovanović bio u određenim elitnim policijskim jedinicama. Znači kao takav je prošao određene obuke koje se tiču poznavanja hladnog, vatrenog oružja, eksploziva, sredstava komunikacije, a ono što smo našli kod kuće ukazuje da je bio verziran oko korištenja sredstava za komunikacije i za postavljanje video nadzora, tako da se može pouzdano tvrditi da se jako teško moglo prići objektu i da se uhvati na spavanju - govorim o tome šta smo mi u momentu kada je trebalo ići na hapšenje znali o njemu i o tome šta je on, ustvari, imao.

RSE: Pojedini mediji Milovanovića dovode u vezu i sa ranijim najavama atentata na premijera RS Milorada Dodika. Da li vi imate nekih saznanja o tome i da li su tokom ove akcije u Doboju, možda, o tome pronađeni neki dokazi?

Vasić: Saznanja operativna koja su, i sami znate, u par navrata bila da se priprema atentat na premijera Dodika su bila - i u tim operativnim i obavještajnim saznanjima nismo uspjeli doći do toga da dokažemo nečiju namjeru. Obučenost jednog lica kao što je bio Željko Milovanović je bila njemu preporuka da krimogeni krugovi koji žele izvršiti takav jedan zločin su ga mogli angažovati, ili da su raspravljali da ga angažuju, ali to se sve završilo na tom nivou operativnog saznanja. Znači nije se došlo do bilo kakvih dokaza, niti se moglo pristupiti posebnim istražnim radnjama. Nismo sve one materijale koji su izuzeti pregledali, nisu pregledani na taj način da bi se to moglo sve demantovati ili potvrditi. Dok se ne pregleda svaki papirić koji se nalazio u njegovoj kući ili svaki onaj elektronski zapis, to se ne može tvrditi, a čak dok se ne izvještače i telefoni i kartice, pa i drugi uređaji koje je on koristio.

RSE: Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić jučer je imao sastanak sa svim sigurnosnim agencijama u BiH. On je ukazao da bi njihova saradnja trebala biti još bolja. Kako vi ocjenjujete saradnju policija ne samo u BiH nego i u regionu?

Vasić: Mislimo da ustavna rješenja da se lica ne mogu iz države gdje imaju državljanstvo prebaciti ili izvršiti ekstradicija u države gdje su izvršili krivično djelo umnogome otežava provođenje zakona na ovome srpsko-hrvatskom jezičkom području jer jednostavno granice su samo za policiju i za pravosuđe, a za lica koja vrše krivična djela i koja se bave kriminalom te granice ne važe. Imate i ove slučajeve da ljudi koji pobjegnu s izdržavanja kazne, ako ima državljanstvo u susjednoj državi pobjegne tamo i mi nemamo načina kako ćemo ih privesti da oni za to što su već osuđeni izdrže kaznu do kraja. A o tome da ih privedemo pravdi da bi im se sudilo, da bi se proveo krivični postupak stvarno je teško. I jako je bitno da se tužilaštva i sudovi preko međunarodne pravne saradnje povezuju i da ustupaju jedni drugima predmete kako bi se ovakvi izvršioci zaustavili i priveli zakonu.

RSE: Da li to znači da je Milovanović i uhapšen da bi mu se sudilo ovdje u BiH?

VASIĆ: Pa zasigurno, njega mora da sudi sud ili ovdje u RS ili u BiH. On sa državljanstvom BiH po sadašnjim rješenjima ne bi se mogao izručiti, s tim što o tome odlučuje Sud BiH i on zna da li bi mogao i u kojim uslovima da se odrekne tog pravnog ograničenja. Mislim da ne bi mogao i da bi moralo suđenje biti ovdje.
XS
SM
MD
LG