Dostupni linkovi

Pregrupisavanje političkih saveza


Maja Gojković, Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, Foto: Radovan Borović
Maja Gojković, Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, Foto: Radovan Borović

Doskorašnji premijer Vojislav Koštunica, koji je vodio narodnjački blok stranaka, sklopio je savez sa Majom Gojković, bivšom radikalkom i nekadašnjom gradonačelnicom Novog Sada. Broj sklopljenih političkih saveza, poslednjih mesec dana, više podseća na predizbornu aktivnost, iako su parlamentarni izbori održani u maju mesecu. Zašto se stvaraju novi politički savezi i zbog čega se grupišu stranke desnog bloka?

Parlamentarni izbori u Srbija održani su pre nekoliko meseci. Broj sklopljenih deklaracija i saveza, posle toga, ukazuje na pregrupisavanje pre svega na polju desnog centra. Jedan od razloga je svakako pojava nove stranke Tomislava Nikolića. Očigledno je to navelo lidere Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu, Nove Srbije Velimira Ilića i Narodne partije Maju Gojković da potpišu Deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju. Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica kaže da te partije spaja odgovorna državna i nacionalna politika:

"Ovo je jedan način političke saradnje triju stranaka, a drugi način će se, naravno, odvijati u Skupštini Srbije raspravom o nepoverenju Vladi, koja je na sve moguće načine sprečavala da se Skupština bavi pitanjem Kosova i Metohije, a ta rasprava će otvoriti i sva druga pitanja, socijalna i ekonomska o kojima je bilo reči."

Narodnjački blok se nada da će u koaliciji sa Majom Gojković ojačati u Vojvodini. Predsednica Narodne partije kaže da je osnovni cilj nove političke koalicije raspisivanje prevremenih izbora:

"Vlada je počela da ruši samu sebe, očigledno svojom političkom nemoći da vodi Srbiju, a mi ćemo im od ovog trenutka, trenutka zvaničnog potpisivanja Deklaracije o predizbornoj saradnji, svaki dan pomagati u tome."

Velimir Ilić, doskorašnji ministar u Koštuničinoj vladi, kaže da nova koalicija nudi građanima realnu alternativu za rešavanje problema za koje je odgovorna sadašnja vlada:

"Maja Gojković, iskusni gradonačelnik, i ja, u dva mandata ministar i gradonačelnik Čačka osam godina. Dakle, napravićemo nešto dobro, ima nade za Srbiju."

Politički analitičar Milan Nikolić veruje da je jedan od razloga sklapanja novog saveza između Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i stranke Maje Gojković izborni cenzus, i potraga za glasovima u polju desnog centra, gde je novoosnovana stranka Tomislava Nikolića ostvarila veoma dobar uspeh:

"Sve te male partije da bi imale neki značaj, da bi značile nešto na političkoj sceni, moraju da uđu u koalicije kako bi prešle parlamentarni cenzus. U centru i desno od centra je gužva, praznina je levo od centra i levo, malo dalje od centra. Sve što se danas događa u svetu vodi ka tom političkom konceptu zbog trenutne ekonomske krize."

Nasuprot motivima narodnjačke koalicije, vizija socijalne pravde i istorijskog pomirenja rezultirala je pre manje od mesec dana Deklaracijom o pomirenju Demokratske stranke Borisa Tadića i Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića. Odličan rejting, od kada je napustio Srpsku radikalnu stranku, ima nova stranka Tomislava Nikolića. Sve ovo su motivi, koji vode ka redistribuciji glasačkog tela. Svetlana Logar iz agencije Stratedžik marketing:

"Pregrupisavanje glasova je prisutno, u ovom trenutku u tom delu biračkog tela se vidi da stvari prilično idu na ruku novoj stranci Tomislava Nikolića. Prema tome, ta stranka sada u velikoj meri ugrožava Demokratsku stranku Srbije, barem prema onome što govore naša istraživanja, čiji rejting je u jednom konstantnom padu."

Izvesno je da se Srbija kao i pre osam godina, politički deli u dve kolone. Danas nezamislivo drugačije od one i 2000-te godine. Dvojica najpopularnijih političara u Srbiji su Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Izborni kalendar predviđa izlazak na birališta tek za četiri godine. Vlada samo što je izbrojala sto dana, opozicija se sprema za nove izbore.

XS
SM
MD
LG