Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fokus EU ponovo na BiH


Miroslav Lajčak

Evropska unija bi se morala odlučnije angažovati u BiH, izjavio je tokom zvanićne posjete Velikoj Britaniji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak. Istovremeno, u intervjuu za Rojters on je kritikovao retoriku premijera RS Milorada Dodika izrazivši bojazan da će ga "način na koji se ponaša u ovom trenutku diskvalifikovati kao budućeg partnera međunarodne zajednice, a posebno EU".

Takođe, bh. novine pišu o tome da je na pomolu novi plan visokih zvaničnika Evropske unije za BiH.

Evropska unija mora ponovo usmjeriti pažnju ka Bosni i Hercegovini, izjavio je u Londonu visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. U saopštenju za javnost iz njegovog kabineta u Sarajevu se navodi da je Lajčak tokom razgovora sa britanskom ministricom za evropska pitanja Karolin Flint istakao da međunarodna zajednica mora razmotriti štetu koju su Bosni i Hercegovini nanijele neodgovorne izjave bh. političara. Portparol OHR-a Ljiljana Radetić:

„Visoki predstavnik Miroslav Lajčak također smatra da nepostojanje napretka u ustavnoj reformi znači da može doći do odlaganja članstva u EU budući da je, kao što je komesar za proširenje EU Oli Ren više puta naglasio, BiH ne može težiti članstvu s ustavom koji državi uskraćuje mogućnost da donosi ili provodi zakone EU, odnosno ustavom koji krši evropske standarde ljudskih prava sa više aspekata.“

Povodom Lajčakove izjave reagovao je predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik. Dodik smatra, kaže šefica Odjela za odnose sa javnošću Vlade Vera Sajić, da ta entitetska institucija nijednom svojom odlukom ni akcijom nije potkopala BiH:

„Žao mi je što Miroslav Lajčak nije konstatovao da nikada iz RS, bar ne od njenih zvaničnika, nije krenula nijedna retorička akcija ka uništenju ili raspadu BiH. Sve što je rečeno na tu temu uvijek i isključivo je bila reakcija na radikalne stavove koji su stizali iz Federacije BiH.“

Iako je Lajčak od Evropske unije, bar koliko je javnosti poznato, pomoć zatražio tek u posljednjih nekoliko dana, ta institucija je odlučila već ranije da se ozbiljnije bavi Bosnom i Hercegovinom u njenoj vanjskoj politici - i to nije tajna, kaže za naš program dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Brisela Đeraćina Tuhina. Ona navodi kako evropske diplomate priznaju da su zbog angažovanja oko Kosova zapostavile BiH, koja je, kako se često može čuti u Briselu, „na pragu da eksplodira kao država“.

Proteklih nekoliko sedmica evropski zvaničnici najavljuju da će BiH biti fokus Evropske unije kada je u pitanju zapadni Balkan, a evropski komesar za proširenje Oli Ren i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijer Solana rade na planu koji će predstaviti ministrima vanjskih poslova Unije na narednom sastanku, kaže Tuhina:

„Radi se o nekom tajnom planu, radi se o za sada nekom nacrtu jer je plan i dalje u doradi. Nemojmo zaboraviti da u poslednje vreme važni akteri EU koji su direktno uključeni u zapadnobalkanska pitanja ipak pokazuju veliku brigu što se tiče BiH zbog retorike i neodgovornih izjava političara iz Sarajeva i Banje Luke i time najavljuju da bi mogla BiH ostati nazad u procesu evropskih intregracija i da jedna zemlja koja nastoji da jednog dana bude punopravni član EU ne može imati takve političare koji se tako neodgovorno ponašaju prema ovoj državi.“

Evropska unija mogla je i ranije reagovati kada je riječ o političkoj situaciji u zemlji izazvanoj retorikom pojedinih političara, smatra Đeraćina Tuhina, uprkos činjenici da je bila zabavljena pitanjem Kosova i Srbije. Sadašnje stanje se, ocjenjuje, moglo spriječiti jer Unija ima dovoljno kapaciteta da se određene grupe zvaničnika bave pojedinim zemljama:

„Nažalost, EU reaguje samo kad je došlo do problema i nažalost uvek bude podela, uvek bude nedostatka konsenzusa među zemljama članicama, ali to je EU i tako ona funkcioniše.“

Na pitanje da li će plan Rena i Solane, koji će biti predstavljen ministrima vanjskih poslova Evropske unije, pomoći bržoj integraciji BiH u evropske tokove, analitičarka Tanja Topić odgovara:

„Ja nemam iluzija da se BiH može brzo integrisati u EU. Mislim da BiH ima jasne zadaće. Vidjeli smo kako to ide s ispunjavanjem onih preuzetih obaveza nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da ne očekujem neke radikalnije zaokrete u ovom periodu od tih šest mjeseci.“

Aktivnije učešće Evropske unije u BiH nije slučajno, kaže Topić, jer u političkom diskursu BiH nedostaje samokritičnosti s obzirom na činjenicu da niti jedna politička opcija ne želi da se suoči sa sopstvenim greškama i javno kaže da zbog retorike svojih predsjednika BiH je još uvijek duboko podijeljena država.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG