Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Usvojena strategija nacionalne bezbjednosti


Boro Vučinić, ministar odbrane Crne Gore

Skupštinski odbor za bezbjednost usvojio je i preporučio parlamentu da usvoji Strategiju nacionalne bezbjednosti i odbranu Crne Gore. Ovim dokumentom definiše se razvoj i funkcionisanje sistema nacionalne bezbjednosti iz kojih proizilaze svi ostali dokumenti koji određuju to pitanje. Opozicija je imala primjedbe na procesuru donošenje strategije i probleme sa imenovanjem najviših oficira.

Eksperti NATO-a su afirmativno komentarisali Strategiju nacionalne bezbjednosti Crne Gore. Ovaj dokument predstavlja strategiju razvoja i funkcionisanja nacionalne bezbjednosti kojim se izražava opredjeljenje da Crna Gora bude dio regionalnih i međunarodnih sistema bezbjednosti, Ujedinjenih nacija, NATO-a, Evropske unije i OEBS-a, saopštio je ministar odbrane Boro Vučinić, predstavljajući strategiju poslanicima i članovima parlamentarnog odbora za bezbjednost i odbranu:

"Strategija nacionalne bezbjednosti definiše snage bezbjednosti, vojsku i policiju, kao i snage za djelovanje u vanrednim situacijama koje pored izvršavanja osnovnih funkcija imaju obavezu pružanje pomoći nosiocu funkcije kada je to potrebno. To potvrđuje državno opredjeljenje Crne Gore da preuzme sve neophodne aktivnosti kako bi zadovljila uslove za njenu integraciju, evropske i evroatlantske i druge međunarodne bezbjednosne strukture. U tom kontekstu strateški cilj Crne Gore je da u najkražem mogućem roku postane punopravni član NATO-a i Evropske unije."

Komentarišući ovaj dokument član odbora iz opozicije Velizar Kaluđerović je iznio nekoliko primjedbi koje se odnose na način usvajanja strategije, neučešća parlamenta u definisanju ciljeva, kao i na činjenicu da u raspravi o ovom dokumentu ne učestvuje direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost:

"Znači li da poslovi direktora i Agencije za nacionalnu bezbjednost nemaju nikakvog dodira sa pitanjem strategije nacionalne bezbjednosti ili se možda time prećutno priznaje da se ovim zaista, kako mi iz opozicije i inače već godinama tvrdimo, ne bave pitanjima nacionalne bezbjednosti već predstavljaju klasičnu političku policiju. Koliko već dugo traje v.d. stanje kada je u pitanju načelnik Genaralštaba Vojske Crne Gore i zbog čega do sada nije normativno razriješen konflikt između ustavnog riješenja koji je u nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost da postavlja, unapređuje i razriješava oficire vojske, a u nadležnosti je Vlade da postavlja načelnika Genaralštaba. Jesu li tu problemi."

Govoreći o činjenici da je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić vršilac dužnosti, ministar odbrane Boro Vučinić je saopštio da Samardžić u punom kapacitetu i kvalitetno obavlja svoju dužnost:

"Admiral Samardžić u punom kapacitetu obavlja funkciju načelnika Generalštaba. Mislim da tu funkciju za ovaj period od nešto možda malo više od pola godine obavlja veoma kvalitetno, to nije samo moje mišljenje, nego je to i mišljenje drugih relevantnih subjekata u Crnoj Gori i posebno onih koji u ovoj oblasti vojno vojne saradnje sarađuju sa Crnom Gorom i u prilici su da ocijene naš rad i koji se takođe veoma pozitivno izjašnjavaju o tome."

Opozicione partije nijesu komentarisale prijedog Strategije nacionalne bezbjednosti i odbrane, dok je vladajuća koalicija prihvatila ovaj dokument. Komentarišući strategiju general Blagoje Grahovac koji je poznat kao oštar kritičar vojske i Ministarstva odbrane kao i odnosa državnih organa prema ovom pitanju, ovoga puta ocjenjuje da se radi o kvalitetnom dokumentu:

"Sada svi izazovi i rizici kao i subjekti u odbrani bezbjednosti su bolje definisani. Raniji dokument je ipak bio opterećen stereotipima ili konzervativnim pristupom na izazove, rizike i prijetnje, a ovaj dokument je to napustio i drugi razlog zbog čega cijenim dobrim jeste što ovaj dokument ne stavlja Crnu Goru, maltene kao što je to ranije radio, da je planetarni subjekt bezbjednosti, odbrane i bezbjednosti. Ovaj dokument Crnu Goru vidi u realnim uslovima, realnom prostoru i realnom vremenu."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG