Dostupni linkovi

Redovi na biralištima u SAD


Glasačko mjesto u Ohaju.
Glasačko mjesto u Ohaju.

Amerikanci izlaze na izbore koje mnogi smatraju najvažnijima u povijesti Sjedinjenih država. Iako se najznačajnijim smatra izbor prvog čovjeka Bijele kuće, biraju se i gradska vijeća, guverneri, članovi Zastupničkog doma Kongresa i trećina senatora.

Izborni dan je demokrat Barack Obama, prema istraživanjima, dočekao sa prednošću od sedam posto pred republikancem McCainom.

Mali gradić Dixwill Notch u New Hampsiru još od 1960., glasa odmah iza ponoći 4. novembra i prvi prebroji glasove. S razlogom ima 21 birača. No prvi put u zadnjih 40 godina pobjedu je odnio kandidata demokrata. Barack Obama dobio je 15 glasova, šest McCain.

I danas volonteri oba izborna tima nastoje pridobiti glasove za Obamu i McCaina. Obilaze se kuće, telefonira se, dijele se izborni materijali. Veliki broj Amerikanaca je iskoristio mogućnost ranijeg glasanja. Učinilo je to 29 milijuna birača u trideset saveznih država, a što je oko 22 posto više nego na prethodnim izborima.

Ove godine postotak registriranih za izbore je veći od 73 posto što je najveći postotak od 1920., kada su žene dobile pravo glasa.

U biračkim redovima ovih dana stajale su i zvijezde. Oprah Winfrey je kazala da je čekala čak sat i pol kako bi glasala. U svom popularnom talk showu je obavijestila gledaoce da se uspaničila kada je nakon registracije na elektroničkoj mašini shvatila da joj glas nije registriran. Objasnila je da nije dovoljno dugo držala dugme za glasanje te upozorila da svaki glasač mora kontrolirati da li je njegov glas pravilno registriran.

Novinari ističu da se već stvaraju redovi na biračkim mjestima, da će biti gužvi ali i nervoze, jer sistem novih glasačkih strojeva do sada se nije koristio. Glasači su u nekoliko država izvijestili da su im visoko sofisticirane mašine, na kojim se glasa dodirom ruke krivo registrirali njihov glas. Već su pale i prve tužbe protiv organizatora izbora .Iako se ne očekuje da se ponovi Florida 2000., kada je tisuće glasova bilo krivo registrirano, ipak su problemi mogući upozoravaju promatrači izbora.

Većina biračkih mjesta zatvara se u 1 ili 2 sata poslije ponoći po srednje evropskom vremenu. Zapadna obala uključujući i Kaliforniju biračka mjesta će zatvoriti u pet sati ujutro, dok će posljednji birači iskoristiti svoje pravo na Aljasci do sedam sati ujutro.

Postoji i mogućnost da se zbog velikog odaziva birača i produži vrijeme glasanja.
XS
SM
MD
LG