Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istorijski sporazum Kine i Tajvana o saobraćaju i trgovini


Kina i Tajvan potpisali su "istorijske" sporazume o poboljšanju direktnih trgovinskih i saobraćajnih veza tokom prve posete visokoga kineskog zvaničnika Tajvanu u više decenija.

Ovim sporazumima trebalo bi da se utrostruče sedmični direktni letovi putničkih aviona i omogući prevoz tereta izmedu luka u Kini i Tajvanu.

Oni takođe imaju za cilj da poboljšaju poštanske usluge i bezbednosthrane.

Ranije su brodovi koji su saaobraćali između Kine i Tajvana morali da prave skupe obilaske preko trećih zemalja dok su letovi na toj relaciji bili prisiljeni na prekide u Hong Kongu ili Makauu.

Sporazumi su objavljeni drugog dana petodnevne posete Tajvanu Čena Junlina, vodećeg kineskog zvaničnika zaduženog za odnose s Tajvanom.

Otkako su komunisti pobedili u građanskom ratu 1949. godine a poraženi Kuomintang pobegao na Tajvan, Kina ga smatra otcepljenom pokrajinom kojoj je zapretila i silom ako pokuša proglasiti nezavisnost. Tajvan je dobio diplomatsko priznanje tek nekolicine država.

Poboljšanje u odnosima usledilo je nakon izbora predsednika Ma Jing-jeoua u Tajvanu. Maov preokret s prekidom decenija političkog sukobljavanja s Pekingom izazvao je, medutim, žestoke proteste u Tajvanu, ukljucujuci i optužbe da se "prodao" matici.

XS
SM
MD
LG