Dostupni linkovi

Franjo Topić gradonačelnik Sarajeva?


Sarajevo
Sarajevo

Nakon lokalnih izbora u BiH i objavljivanja rezultata koji se, iako nisu konačni, ne mogu bitnije mijenjati, politička pozornost u Sarajevu, odnosno u četiri gradske općine sada je usmjerena prema Gradskom vijeću i funkciji gradonačelnika. Koje će sve političke stranke i na koji način o tome odlučivati? Ko je i zašto već predložen za gradonačelnika Sarajeva?

Nekoliko dana prije objavljivanja zvaničnih rezultata lokalnih izbora u BiH uveliko se špekuliše da će SDA za novog gradonačelnika Sarajeva predložiti Franju Topića. Katolički svećenik i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak mudro je oćutao prijedlog, te nije želio reći da li će odbiti ili prihvatiti kandidaturu.

Dok izneđenje javnosti širom BiH ne jenjava, u SDA ne kriju da je Topićeva kandidatura dio izborne kombinatorike u raspodjeli gradonačelničkih mjesta u tri bh. grada: Sarajevu, Mostaru i Brčkom. Generalni sekretar stranke Amir Zukić kaže:

„Mi smo spremni u Brčkom podržati kandidata SDP-a za gradonačelnika. Očekujemo podršku od SDP-a u Mostaru i onda je normalna bilo ponuda SDA da se u Sarajevu izabere jedna ugledna, nestranačka ličnost.“

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija odlučno odbija bilo kakvu mogućnost koalicije sa SDA u bilo kojem gradu ili nivou vlasti u BiH. Prijedlog Franje Topića na mjesto gradonačelnika Sarajeva vidi kao grubu manipulaciju:

„Mene čude gospodin Tihić i SDA što se poigravaju sa tako ozbiljnim čovjekom kao što je Franjo Topić. Ne čudi me ni on ništa manje što je pristao na takvu igru. Oni sada očigledno igraju neke druge igre. U krajnjem slučaju da budem vrlo jasan: ukoliko SDA zaista ozbiljno misli sa Franjom Topićem, evo im prilike: neka ga imenuju za mandatara kantonalne vlade, svakako je to mjesto upražnjeno. I možda bi to bio dobar pokušaj da se vidi njihova iskrenost. I možda bi to bio dobar način da gospoda iz SDA i Stranke za BiH konačno dođu sebi i urade ono što su morali da urade, a nisu, i na šta ih upozoravamo već nekoliko godina - to je da su u Kantonu Sarajevo napravili pravi cunami prema nebošnjacima kao direktorima javnih preduzeća, upravnih dobora i slično. Situacija u Sarajevu je, kad je to u pitanju, najblaže rečeno, neodgovarajuća, ne odgovara ni pravom gradu, a kamoli glavnom gradu. Drugim riječima, gospoda Tihić i Silajdžić imaju priliku da Franju Topića predlože za manadatara kantonalne vlade.“

Pri ovim kalkulacijama SDA računala je na podršku HDZ-a u Mostaru, kako bi novi gradonačelnik u ovom gradu bio bošnjački kandidat. Portparol HDZ-a Mišo Relota, međutim, naglašava da je Mostar apsolutni prioritet ove stranke, te da je malo vjerovatan takav dogovor:

„Za nas je mjesto gradonačelnika grada Mostara imperativ, a bošnjačka veličina u građenju BiH kao brojnijeg naroda treba se pokazati na ovom slučaju. Što se tiče Sarajeva, ja ću biti otvoren i kazati da to nije ni izbliza interesantno pitanje kao što je Mostar, odnosno kad su u pitanju špekulacije o imenima potencijalnih kandidata iz hrvatskog naroda, pogotovo kad su u pitanju svećenici, mi se želimo ograditi oko toga i ne ulaziti previše u tu priču.“

Stranke pobjednice imaju pravo predlagati svije kandidate za gradonačelnike, ali nemaju pravo da mijenjaju izborne rezulate nekim pogodbama i zamjenama, kaže Veso Vegar iz HDZ-a 1990:

„Građani su glasovali za nekoga drugog i oni potpuno imaju pravo očekivati ako je ta strranka pobijedila na izborima da ona predloži svoga kandidata, svoga gradonačelnika. Dakle, ovo jeste manipulacija, to je u neku ruku politikanstvo, prijedlog koji ne poštuje rezultate, prvo, izbora; drugo, Franjo Topić nije uopće političar, on je svećenik, profesor. A ako netko misli da će nekoga prevariti ili stvoriti lažni dojam da je Sarajevo multietnički grad nakon svega s jednom kandidaturom, s jednim imenom, mislim da se vara. Mislim da su ljudi bolje upoznati sa stanjem u Sarajevu i cijeloj BiH.“

Stranka Radom za boljitak je potpuno neočekivano ostvarila dobar izborni rezultat i osvojila prema, još nezvaničnim rezultatima, sedam vjećničkih mjesta u Mostaru, kao i HDZ. Tako je postala još jedan od ravnopravnih pregovarača u kompenzacijama da mjesto gradonačelnika Mostara pridadne Bošnjacima, a Sarajeva Hrvatima. Pregovori se vode, ali iz ove stranke podsjećaju da će podržati samo svoje kandidate za gradonačelnika, kaže Marko Romić:

„I ostajemo pri tome da osim naših nećemo podržati nikoje druge.“

Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Rasim Gačanović vjeruje da bi kriterij za izbor prvog čovjeka koji vodi bilo koji grad trebaju biti sposobnost i vizija o njegovom razvoju, a ne trgovina i nagodbe izbornim rezultatima:

„Ja mislim da je svakom gradu, dakle i Brčkom i Mostaru i Sarajevu, potreban gradonačelnik koji će se usredsrediti na taj grad, da on postigne najbolje moguće rezultate obnašajući tu funkciju. Dakle, s moje tačke gledišta to je jedini kriterij. Bilo kakva kombinatorika mi se ne sviđa. Mislim da je ključna stvar za svaki od ovih gradova koji sam nabrojao da se postavi šta to želimo i da taj čovjek to na najbolji način postigne.“

Pored toga što veliki dio bh. javnosti Franju Topića vidi kao uglednog profesora i čovjeka, analitičari ocjenju da bi, ukoliko bude izabran, bio prvi gradonačelnik - svećenik u Sarajevu, a vjerovatno u modernijoj istoriji - i u Evropi.

XS
SM
MD
LG