Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evrozona u recesiji


Evropska komisija danas je saopštila da je privreda zone evra tehnički gledano već u recesiji i da je potrebno da se u okviru Evropske unije usaglase mere za podsticanje privrede.

O tome treba danas da razgovaraju ministri finansija evro zone, kao i ministri finansija 27 zemalja članica koji se sutra sastaju, kazao je komesar za ekonomska i monetarna pitanja Hoakin Almunija (Joaquin Almunia).

"Treba nam usaglašeno angažovanje na nivou EU da bi se podstakla privreda, kao što je urađeno u finansijskom sektoru", kazao je Almunija.

Prema proceni Evropske komisije, bruto domaći proizvod (BDP) zone evra opao je za 0,1 odsto u trećem tromesečju 2008. godine, za 0,2 odsto u drugom tromesečju, a u četvrtom BDP će biti 0,1 odsto manji nego u trećem kvartalu. Smanjenje BDP-a tri uzastopna tromesečja naziva se recesijom.

Privredni rast evro zone će ove godine biti 1,2 odsto, 0,1 odsto sledeće, a 2010. iznosiće 0,9 procenata, procenila je Evropska komisja.

U saopštenju se navodi da će sledeće godine nezaposlenost iznositi 8,4 odsto, dok je ove godine 7,6 procenata.

U proceni se navodi da Nemačka, Francuska i Italija sledeće godine neće zabeležiti rast, dok će se BDP Irske i Španije smanjiti.

Evropska komisija predviđa da će privreda SAD sledeće godine biti u minusu od 0,5 odsto, a Japana za 0,4 procenata.

Inflacija 15 zemalja evro zone će ove godine iznositi 3,5 odsto, a naredne godine opasti na 2,2.

XS
SM
MD
LG