Dostupni linkovi

Pakistan upozorio SAD zbog raketnih napada.


Pakistan je u ponedjeljak upozorio komandanta američkih operacija na Bliskom istoku i u centralnoj Aziji, generala Dejvida Petreusa (David Petraeus), da bi česti raketni napadi na njegovu teritoriju mogli izazvati podgrijavanje antiameričkog raspoloženja.

General Petreus sastao se s pakistanskim ministrom odbrane Ahmadom Mukhtarom u okviru svoga prvog međunarodnog puta nakon preuzimanja americke Centralne komande u petak.

Poseta nagoveštava koliko ključnom SAD smatra pakistansku podršku u borbi protriv islamskih ekstremista, posebno onih u susednom Avganistanu. Ona je, međutim, takoder došla u jeku pakistanskih poziva za prekid americkih raketnih napada na ciljeve osumnjicenih pobunjenika na njegovom tlu.Vašington se sumnjiči za najmanje 17 raketnih napada u Pakistanu od augusta. Uprkos ponavljanim pakistanskim osudama, napadi su nastavljeni.

SAD želi da Pakistan učini više na slamanju pobunjenika koji koriste "džepove" njegove severozapadne teritorije kao utocišta iz kojih planiraju napade na američke i NATO-ove vojnike u Afganistanu, gde je nasilje najžešce od 2001.

XS
SM
MD
LG