Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dijalog muslilmana i katolika u Vatikanu


Muslimanski naučnici i lideri sastaće se ove nedelje sa papom Benediktom XVI i zvaničnicima iz rimokatoličke crkve da razgovaraju o unapređenju međuverske saradnje.

Grupa Zajednička reč (Common Word group), široka koalicija muslimanskih vođa i naučnika koji se zalažu za dijalog između dve najveće svetske religije, na razgovorima od 4. do 6. novembra u Vatikanu, predložiće nekoliko ideja za unapređenje saradnje, uključujući i formiranje zajedničkog tela za rešavanje kriza koje bi bilo spremno da deluje kada izbiju tenzije izmedju hrišćanske i islamske vere.

Telo za rešavanje kriza bi reagovalo u slučajevima kao onaj sa danskim stripom proroka Muhameda koji je izazvao žestoke proteste širom islamskog sveta.

Manifest grupe Zajednička reč, u kome se pozivaju hrišćanske crkve na novi međureligijski dijalog baziran na zajedničkim principima, izdat je oktobra 2007. godine, delimično u odgovoru na govor pape

Benedikta u Regensburgu godinu dana ranije.

Benedikt je kazao da on smatra islam za nasilnu i neracionalnu veru što je izazvalo krvave proteste u muslimanskim zemljama. Grupa Zajednička reč smatra da su ti protesti otkrili uzajamno nepoznavanje između dve vere i smatraju da je zato potrebno pojačati saradnju.

Muslimansku delegaciju predvodiće reis islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija Mustafa Cerić, a katoličku kardinal Žan Lui Toran (Jean-Louis Tuaran), vođa Saveta pontifikata za međureligijski dijalog.

U svetu ima oko dve milijarde hrišćana, od kojih su više od pola katolici, dok muslimana ima oko 1,3 milijarde.

XS
SM
MD
LG