Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Posljednje predizborne poruke


Barrack i John McCain

Demokrat Barack Obama i Republikanac John McCain "lete" s kraja na kraj SAD nastojeći dan uoči sutrašnje odluke pridobiti i neodlučne birače. Milijuni Amerikanaca već su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja, ali se očekuje da izlaznost 4. novembra bude izuzetno velika. Ipak, za Bijelu kuću potrebno je, po američkom izbornom zakonu, osvojiti najmanje 270 od 538 izbornih glasova koji se određuju po broju stanovnika svake savezne države.

I Obama i McCain su ovaj vikend krstarili Amerikom kako bi potvrdili glasove među pristašama, ali i pridobili one neodlučne. U nedjelju je Obama bio u Ohiu, gdje su Republikanci pobijedili 2004. Na dva skupa u Clevelandu i Columbusu, gdje je bilo više od 140.000 ljudi, poručio je:

"U dva dana vi može okrenuti stranicu politici pohlepe i neodgovornosti koja je bila ispred rada i žrtvovanja običnih Amerikanaca. Vi možete izabrati politiku koja će investirati i našu srednju klasu, koja će otvoriti nova radna mjesta, što će omogućiti rast ekonomije, tako da će svako imati šansu za uspjeh."

McCain je imao ponoćni skup u Miamiju. Njegove poruke su bile prilične prkosne, iako istraživanja govore da za Obamom kaska za 8 posto:

"Mi ćemo ovdje pobijediti i donjeti stvarne promjene u Washington. Sa vašom pomoći ćemo pobijediti. Kucajte na svaka vrata, trebamo vas kao volontere. Mi trebamo novi smjer i moramo se za to boriti, to ćemo raditi u iduća dva dana i možemo pobijediti."

Mc Cain danas obilazi čak sedam država. Obama ima nešto manje naporan plan, bit će u Floridi, Sjevernoj Karolini i Virginiji, državama u kojima su Republikanci pobijedili prije četiri godine.

Obojica kandidata objavili su svoje komentare u Wall Street Journalu. Obama pod naslovom "Promjene koje su nam potrebne", a McCain "Zašto se borimo".

Obama nije zaboravio napomenuti da je 760.000 radnika izgubilo posao samo u ovoj godini , dok je McCain isticao kako mali i srednji biznis treba poticati, a ne oporezivati, naglašavajući kako njegov protukandidat upravo to namjerava učiniti. Obama naglašava upravo suprotno. Dan uoči izbora za Bijelu kuću, izvan koje su Demokrati posljednjih godina, Obama prema više raznih istraživanja vodi. Prema istim istraživanjima, još uvijek je oko 14 posto biračkog tijela neodlučno.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG