Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: pobjedu donose glasovi elektora


Predsjednička utrka u SAD između Johna McCaina i Baracka Obame biće odlučena u desetak država gdje oba kandidata nemaju značajnu prednost. McCain i Obama bore se na izborima za 270 izbornih glasova koji su potrebni da se osvoji Izborni koledž i Bijela kuća.

Američki predsjednik se ne bira većinom osvojenih glasova u zemlji, nego je pobjednik onaj ko osvoji većinu Izbornog koledža, koji ima 538 elektora ili članova raspoređenih u svih 50 država i distriktu Columbia srazmjerno njihovom zastupljenošću u Kongresu. Svaka država, izuzev Mainea i Nebraske, dodjeljuje svoje glasove kandidatu koji dobije većinu glasova u toj državi. Maine i Nebarska ih dijele po kongresnom distriktu.


Ovo su neke države sa svojim izbornim glasovima, rezultati izbora 2004. godine i neki detalji o izborima u svakoj državi pojedinačno.


* Colorado – Devet izbornih glasova. Predsjednik George W. Bush pobijedio je demokratu Johna Kerrya sa 52 procenta naprema 47 procenata 2004., ali od tada demokrate su osvojile državno zakonodavstvo i Ured guvernera, što je dovelo Colorado blizu vrha Obamine ciljne liste. Sve ankete od sredine septembra dale su Obami prednost od jednog do devet poena.

* Florida – Dvadeset i dva izborna glasa. Bush je pobijedio Kerrya sa 52 procenata naprema 47 procenata u državi koja je stekla neslavnu reputaciju po spornim rezultatima koji su odlučili izbore 2000. godine. Raznolika populacija na Floridi čini ovu državu zanimljivom, sa velikom koncentracijom starijih glasača koji bi mogli podržati McCaina i Jevreja koji su do sada podržavali demokrate, ali su obazrivi prema Obami. Četiri nedavne ankete su dale malu prednost Obami, koji je sedmicama zaostajao za McCainom na Floridi, državi koju republikanac mora dobiti.

* Michigan – Sedamnaest izbornih glasova. Kerry je osvojio tri procentna poena 2004. godine, a pritisnuta ekonomija u ovoj državi i nezdrava proizvođačka baza čini je glavnom metom za kandidate kada je u pitanju ekonomija. Nedavne ankete su pokazale da Obama ima značajnu prednost, a neke su mu dale čak i dvocifrenu prednost.

* New Hampshire – Četiri izborna glasa. Kerry je pobijedio Busha za jedan procentni poen na izborima 2004. Demokrate su 2006. osvojile oba zastupnička mjesta u Kongresu i uzeli kontrolu nad državnim zakonodavstvom, što Obami ide u prilog. Obama ima malu prednost prema nedavnim anketama.

* New Mexico – Pet izbornih glasova. Bush je pobijedio Kerrya za manje od 6.000 glasova na izborima 2004. godine. Kao Senator iz susjedne Arizone, McCain je blizak glasačima u New Mexico, ali će se morati boriti za glasove rastućeg broja hispanskog stanovništva, koji čine više od 40 posto populacije u New Mexico. Nedavna anketa je Obami dala prednost od osam poena.

* Nevada – Pet izbornih glasova. Bush je pobijedio Kerrya za 20.000 glasova na izborima 2004. godine. U ovoj državi republikanci su pobijedili na osam od zadnjih deset predsjedničkih izbora. Kao i u New Mexico, rastuća hispanska populacija će biti odlučujuća. Hispansko stanovništvo čini skoro četvrtinu ukupnom broja populacije u Nevadi. Tri nedavne ankete su pokazale da razlike između dva kandidata vrlo male.

* Ohio – Dvadeset izbornih glasova. Bush je pobijedio Kerrya za oko 120.000 glasova u državi koja je odlučila izbore 2004. godine. Nijedan republikanac nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u Ohio. Četiri nedavne ankete su pokazale podijeljene rezultate – dvije ankete su dale malu prednost McCainu, a dvije malu prednost Obami.

* Pennsylvania – Dvadeset i jedan izborni glas. Kerry je pobijedio Busha sa 51 procentnom naprema 48 procenata na izborima 2004. Nedavne ankete su pokazale da Obama ima značajnu prednost, a jedna je čak dala prednost od 15 poena.

* Virginia – Trinaest izbornih glasova. Bush je pobijedio sa devet procentnih poena na izborima 2004., u državi gdje demokrate nisu pobijedile od 1964. Od tri ankete koju su nedavno provedene, dvije su dale malu prednost Obami a jedna malu prednost McCainu.

* Wisconsin – Deset izbornih glasova. Kerry je pobijedio za 11.000 glasova na izborima 2004. godine. U ovoj državi Obama ima prednost već mjesecima. Nedavna anketa je pokazala da Obama ima prednost od devet poena.

Izborni glasovi po državama

Pregled izbornih glasova po državama i distriktu Columbia za predsjedničke izbore u SAD 4. novembra. Da bi pobijedio na izborima, kandidat mora osvojiti 270 od ukupno 538 izbornih glasova.

Izborni glasovi po državama:
Alabama 9
Alaska 3
Arizona 10
Arkansas 6
California 55
Colorado 9
Connecticut 7
Delaware 3
District of Columbia 3
Florida 27
Georgia 15
Hawaii 4
Idaho 4
Illinois 21
Indiana 11
Iowa 7
Kansas 6
Kentucky 8
Louisiana 9
Maine 4
Maryland 10
Massachusetts 12
Michigan 17
Minnesota 10
Mississippi 6
Missouri 11
Montana 3
Nebraska 5
Nevada 5
New Hampshire 4
New Jersey 15
New Mexico 5
New York 31
North Carolina 15
North Dakota 3
Ohio 20
Oklahoma 7
Oregon 7
Pennsylvania 21
Rhode Island 4
South Carolina 8
South Dakota 3
Tennessee 11
Texas 34
Utah 5
Vermont 3
Virginia 13
Washington 11
West Virginia 5
Wisconsin 10
Wyoming 3

XS
SM
MD
LG