Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Više od 23 miliona Amerikanaca već glasalo


Više od 23 miliona Amerikanaca već je glasalo u 32 savezne države koje su ove godine omogućile građanima rano glasanje ili glasanje u odsutnosti, poštom ili e-mailom, objavili su u subotu izborni dužnosnici.

Američke TV mreže u subotu prenose snimke dugih redova iz Floride, Oklahome i drugih država u kojima građani satima čekaju na rano glasanje, negde i po osam i više sati.

Odziv na posebna rana birališta i ogroman interes koji prati ove istorijske američke izbore, izaziva zabrinutost izbornih dužnosnika da će u utorak 4. novembra, kada počne redovno glasanje, dugi redovi, višesatna čekanja i drugi problemi biti prisutni na velikom broju birališta.

Posebna birališta za rano glasanje u nekim državama ostaju otvorena i preko vikenda i u ponedjeljak, pa se predviđa da bi oko 40 miliona američkih birača ove godine moglo glasati ranije ili u odsutnosti.

Kalkulacije CNN-a i drugih novinskih kuća govore da većina ranih birača pripada registrovanim demokratama, jer je Obamina kampanja bila posebno agilna u pozivanju svojih pristalicaa da iskoriste tu mogućnost.

XS
SM
MD
LG