Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavlja se potraga za Milovanovićem


Željko Milovanović

Policija nastavlja potragu za Željkom Milovanovićem, koji je, kako prenose mediji, osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Hrvatski mediji javljaju da policija 42-godišnjeg Milovanovića sumnjiči da je na skuteru u dvorište lista “Nacional” uneo eksploziv, koji je usmrtio Ivu Pukanića. Dopisnik Hrvatske televizije iz Beograda saznaje u policiji da bi Milovanović uskoro mogao da bude uhapšen u Beogradu, dok dopisnik B92 iz Sarajeva javlja da su bosanskohercegovačke službe bezbednosti prikupile nove podatke, koji će ih, navodno, brzo dovesti do osumnjičenog.

Milovanović, koji je u petak uveče izbegao hapšenje u Doboju u Republici Srpskoj, poznat je pod nadimcima Crveni vetar i Gavro, rodom je iz Belog Manastira, ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH i bivši je pripadnik Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kako navode mediji. Za njim je raspisana poternica Interpola, a nalazi se i na poternici osječkog Županijskog suda zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Filip Švarm
, novinar lista “Vreme” i autor filma koji govori o Jedinici, izjavio je za B92 da tokom istraživanja nije naišao na ime Željka Milovanovića i pretpostavlja da je Milovanović bio niži pripadnik Jedinice.

“U svakom slučaju, u toj jedinici on je mogao da nauči kako da koristi oružje, kako da koristi eksploziv, kako da se služi sredstvima veze. Dakle, sve ono što znaju savremeni komandosi, a nešto što bi moglo dobro da mu dođe u ovoj kriminalnoj raboti u koju je upao”,
ukazuje Švarm.

Švarm je u razgovoru za B92 doveo u sumnju da Milovanović ima vezu sa kriminogenim strukturama koje su političke, već smatra da je on najemnik:

“Ne verujem da takav čovek može da održava vezu sa kriminogenim strukturama koje su političke, već je on naprosto najamnik. Takvu vrstu najamnika, izgleda, svi koriste. Dakle, on ubija za novac, očigledno je vešt čovek i očigledno ima veliku podršku kriminalnih struktura.”

Jutarnji list: "Plaćeno oko 150.000 evra"


U dosadašnjem toku istrage policija je ustanovila da je za ubistvo vlasnika nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića plaćeno oko 150.000 evra, a sada sledi istraga kako je taj novac rasporedeljen među licima koja su za to osumnjičena, piše sutrašnji zagrebački "Jutarnji list".

List piše i da su forenzičari na mestu zločina našli DNK tragove lica za koje se pretpostavlja da je aktiviralo bombu, a to bi, kako se sumnja, trebalo biti Željko Milovanović, koji je u bekstvu i koji je pobegao policiji Republike Srpske koja je pretraživala njegov stan i kuću na području Doboja gde su našli jake dokaze, dokumente i fotografije, kao i opremu kakva se koristi u sofisticiranim atentatima sličnom onom na Pukanića i Franjića.

Milovanović je napravio grešku nakon što je u dvorištu "Nacionala" u Zagrebu 23. oktobra ostavio moped u kome je bio eksploziv, piše "Jutarnji list" i navodi da je hodao otprilike kilometar sa šlemom na glavi, a onda, misleći da je siguran, skinuo šlem ispred nadzorne kamere koja mu je snimila lice.

"Večernji list" piše da je drugi begunac, Bojan Gudurić, unajmio stan vrlo blizu zgrade "Nacionala" na ime Kajzer Franc iz koga su atentatori pratili svaki Pukanićev potez i tamo najverovatnije čekali moment kad će aktivirati eksploziv.

Mediji pišu da sledi poređenje DNK uzorci Milovanovića i Gudurića, kao i DNK uzorak Elvisa Hodžića iz Velike Kladuše, koji se na dan atentata u Zagrebu sastao sa Robertom i Lukom Matanićem koji su u pritvoru zbog učešća u teškom ubistvu i udruživanja u zločinački poduhvat, kao i Amira Mafalanija, koji je takođe u zatvoru.

Milovanović i Gudurić su u bekstvu.

Veštačenje bi trebalo pomoći saznanju ko je aktivirao bombu.

Slobodan Đurović koji je u pritvoru kao osumnjičeni zbog pomaganja odbacio je sve tvrdnje koje ga povezuju s atentatom, a pred istražnim sudijom rekao je da se sastao s Robertom Matanićem kako bi naplatio dug koji je navodno postojao duže vreme, izjavio je Đurovićev advokat Krešimir Krsnik.

"Jutarnji list" piše da se Robert Matanić pokajao, priznao sve i kazao da je kao uslugu ustupio svoj moped, ne znajući kako će on biti iskorisćten.

To je učinio kao protivuslugu Željku Milovanoviću i Bojanu Guduriću koji su mu u Srbiji plaćali advokata dok je bio u zatvoru nakon što je uhapšen 27. februara 2005. godine.

Izvor: B92 (Tanjug, Jutarnji list, Večernji list)
XS
SM
MD
LG