Dostupni linkovi

Najbolja svjetska sveučilišta


Zgrada sveučilišta Harvard
Zgrada sveučilišta Harvard

Prema tzv. šangajskoj listi, najbolja sveučilišta na svijetu u 2008. godini su američka: Harvard, Stanford i Berkeley. Četvrti je Cambridge, dok je Oxford deseti. Nas nema ni u prvih 500.

Šangajsko sveučilište Jiao Tong nedavno je objavilo svoju listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta za 2008. godinu koja se bazira na nekoliko pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha: broju završenih studenata i profesora koji su dobitnici Nobelove nagrade ili Fieldsove medalje (dodjeljuje se za izvanredna postignuća u matematici znanstvenicima do 40. godine starosti), broju istraživača čiji se radovi redovito citiraju u drugim znanstvenim publikacijama, broju članaka objavljenih u najprestižnijim znanstvenim časopisima Nature i Science, broju članaka koji su indeksirani u najrelevantnijim znanstvenim bazama, te akademskom uspjehu u odnosu na broj stalno zaposlenih profesora pojedine institucije.

Prema ovim pokazateljima, najbolja tri sveučilišta na svijetu su američka, to su: Harvard, Stanford i Berkeley.

Četvrto je Sveučilište u Cambridgeu u Velikoj Britaniji, mjesta od petog do devetog zauzimaju ponovo američka sveučilišta, dok je britanski Oxford deseti.
U stotinu najboljih sveučilišta našla su se 33 europska, 58 američkih (od čega je pet kanadskih, a ostatak iz Sjedinjenih Država), četiri japanska, tri australska i jedno izraelsko sveučilište.

Jedino sveučilište iz bivše Jugoslavije koje se nalazi na listi je ljubljansko, koje dijeli mjesta između 402 i 503 sa sveučilištima kao što su ona u Paviji, Sieni, Fribourgu, Sevilli itd.

Pronađen najstariji hebrejski tekst


Arheolozi u Izraelu objavili su da su iskopali najstariji hebrejski tekst ikad pronađen, dok su otkopavali utvrdu koja gleda na dolinu gdje je prema Bibliji David ubio Golijata.

Stručnjaci još nisu uspjeli dešifrirati u potpunosti pet redaka teksta ispisanih crnom tintom na komadu glinene posude iskopane s dva hektara velikog arheološkog nalazišta pod imenom utvrda Elah ili Khirbet Qeiyafa.

Biblija kaže da je David, koji će kasnije postati čuveni kralj Židova, ubio Golijata, filistinskog ratnika, u bitci u Elahovoj dolini, danas vinogradarskom području i izraelskoj satelitskoj stanici.

Arheolozi s Hebrejskog sveučilišta kazali su da se datiranjem ugljikom artefakata pronađenih u utvrdi, oko 20 km jugozapadno od Jeruzalema, došlo do spoznaje da je hebrejski tekst napisan prije otprilike 3000 godina, tisuću godina prije svitaka s Mrtvog mora.

Uspjeli su prepoznati neke riječi poput 'sudac', 'rob' i 'kralj'.

Yosef Garfinkel, glavni arheolog na nalazištu, kazao je da bi to otkriće moglo rasvijetliti razdoblje kad je kralj David vladao Izraelcima.

'Kronologija i geografija Khirbet Qeiyafe baca jedinstvenu sliku na mitologiju, povijest, historiografiju i arheologiju vezano uz kralja Davida', rekao je Garfinkel.

Venezuela lansirala svoj prvi satelit

Satelit Simon Bolivar
Venezuela je u srijedu iz Kine lansirala svoji prvi zemaljski satelit nazvan Simon Bolivar, po heroju borbe latinskoameričkih zemalja za neovisnost tijekom 19. stoljeća, u sklopu programa predsjednika Huga Chaveza koji želi potaknuti latinskoameričku integraciju.

Hugo Chavez i njegov kolega iz Bolivije Evo Morales zajedno su u zračnoj bazi na istoku Venezuele, iz koje se upravlja satelitom, nazočili lansiranju.

Satelit Venesat-1 je lansiran u isključivo civilne svrhe iz kineskog svemirskog centra Xichang, u pokrajini Sečuan, prema službenoj televiziji Venezuele VTV.

Lansiranje satelita rezultat je sporazuma iz 2004. godine vrijednog 406 milijuna dolara, kojim se Kina obvezala prenijeti visoku tehnologiju Venezueli.

Venezuelanska vlada najavila je da će satelit, koji je sam vrijedan 250 milijuna dolara, osigurati pristup televiziji, radiju i internetu tisućama ljudi koji žive u izoliranim dijelovima Latinske Amerike.

Satelit će pokrivati područje od južnog Meksika do središnjeg Čilea i Argentine.

Planeti skrivaju solarni sistem u kojem žive Vulkanci?

Znanstvenici tragaju za planetama sličnim Zemlji te tvrde kako susjedni solarni sistem nalik našem možda kriju još neotkrivene planete.

Zvijezde u centru sistema, udaljene 10.5 svjetlosnih godina od Zemlje, zovu se Epsilom Eridani, piše Daily Mail.

Astronimi misle da još neotkriveni planeti moraju biti ograničeni veličinom i oblikom u tri prstena materijala koji okružuje Epsilon Eridani, koji je treća najbliža zvijezda što se može vidjeti golim okom.

Televizijske serije Star Trek i Babylon upućuju na Epsilon Eridani, kao na mjesto gdje žive Vulkanci.

Samo 850 milijuna godina star, Epsilon Eridani nalik je na blizanca našeg solarnog sustava. Otprilike 62 triliona milja daleko, on je najbliži poznati solarni sistem i prvi na kojem su se 1960. počeli tražiti znakovi života koristeći pri tome teleskop.

Istražujući se saznalo da Epsilon Eridani ima stjenoviti asteroid identičan onom kakav leži između Marsa i Jupitera.Takođe ima i vanjski prsten od materijala sličnom Kuiper pojasu na kraju solarnog sistema i drugi je po veličini asteroida koji ima 20 puta više stijena od bilo kojeg drugog.

Naš planet kandidat u blizini najunutrašnjijeg pojasa asteroida i već je detektiran kao nestabilan u svojoj gravitaciji zvijezde.

Za drugi planet smatra se da je skriven iza drugog pojasa asteroida, a treći planet smješten je s unutarnje strane Kupier pojasa.

Epsilon Eridani pojas asteroida otkriven je koristeći Spitzer teleskop.

"Novi Windows neće iritirati kao Vista"


Sljedeća verzija Microsoft Windowsa, softvera koji definira kompjutersko iskustvo za većinu osoba, navodno će korisnike manje nervirati za razliku od mnogo lošijeg prethodnika, Viste. Iz Microsofta poručuju kako će korisnici PC-ja novo izdanje moći testirati već početkom sljedeće godine.


Najveći proizvođač softvera na svijetu također radi i na novoj verziji Worda, Excela i drugih ključnih elemenata officea, najznačajnijih Microsoftovih programa koji će se moći pokretati u web pretraživaču. Prema mišljenju stručnjaka, američka kompanija pokušava se suočiti sa rivalima poput Googlea, koji nudi besplatnu online obradu riječi i programe s tabelarnim prikazima te tako prijeti Microsoftovim najdragocjenijim profitnim centrima.

Vijesti o novoj verziji Windowsa i Office paketa javnosti su saopćene na konferenciji za programere koju je organizirao upravo Microsoft.

Nadolazeći operativni sistem Windows 7 omogućit će korisnicima da izaberu opciju koja će im osigurati rad uz mnogo manji broj alarma i upozorenje njihovog kompjutera.

Konstantna obavještenja koja upozoravaju korisnike na sigurnosne rizike izluđivala je većinu korisnika Viste.

U Windowsu 7 su zadržane neke od značajnijih promjena u dizajnu, a koje su prvi put predstavljene upravo u Visti, ali druge karakteristike Viste svakako su odbačene.

Otkrivena najveća kristalna špilja na svijetu. Kristali dugi i do nevjerovatnih 11 metara


U meksičkoj pustinji, duboko ispod površine Zemlje, pronađena je nevjerovatna špilja puna ogromnih kristala od koji su neki dugi i do 11 metara.

Na dubini od 300 metara ispod planine Naica u pustinji Chiuahua u Meksiku, dvojica minera koji su iskapali tunel u potrazi za srebrom, pronašli su najveću i najljepšu zbirku kristala na svijetu.

Prozvana Kristalnom špiljom Meksika (Mexico's Cueva de los Cristales), ova špilja sadrži najveće svjetske kristale od onih veličine nokta do ogromnih, dugih i do 11 metara, otkriva National Geographic.

Špilja je puna termalnih izvora, a temperatura zraka iznosi 53 stepena Celzijusa, te se čovjek ne smije unutra zadržavati duže od 15 minuta, u protivnom vrući zrak bi ga ubio.

Vrućina u špilji dolazi od topline Zemljine utrobe, jer se užarena magma nalazi dva kilometra ispod Kristalne Špilje.

Potpuni izvještaj i forografije prekrasne špilje izaći će u novembarskom broju časopisa National Geographic.
XS
SM
MD
LG