Dostupni linkovi

Balkan Express: pet kaznenih prijava


Ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić
Ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić

Hrvatska policija podnijela je kaznene prijave protiv pet osoba zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. Joca Amsterdam rekao da će se odazvati eventualnom pozivu hrvatskih vlasti i dati izjavu.

Kriminalistička obrada zbog svoje širine poprimila je karakter operativne akcije. Nazvana je operativna akcija Balkan Express. Zbog počinjenih kaznenih djela teškog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića te zbog udruživanja zbog počinjenja kaznenog djela podnesena je kaznena prijava protiv pet osoba. Troje su hrvatski državljani i sprovedeni su u istražni centar Županijskog Suda u Zagrebu. Dvoje su u bijegu, jedan je srpskog državljanstva, a jedan hrvatskog i BiH. Za njima su raspisane tjeralice, izjavio je načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Prijavljeni su duže vršili pripremu kaznenog djela. Nabavili su ukradeni auto, promatrali stan Pukanića i NCL- medija grupe. Radi osmatranja u blizini mjesta izvršenja djela iznajmili su stan, pribavili su eksplozivnu napravu i skuter na kojem su eksplozivnu napravu doveli na mjesto izvršenja djela.

Nakon postavljanja eksplozivne naprave, promatrali su mjesto te kada su se Pukanić i Franjić približili autu u četvrtak 23. listopada u 18.27, aktivirali su eksplozivnu napravu.

U kriminalističku obradu bile su uključene i policije Srbije i BiH. Uhićeno je 11 osoba u dobi od 24 do 38 godina nad kojima je provedena kriminalistička obrada. Na širem području zagreba i sisačko-moslavačke županije provedeno 17 pretresa.

Pronašeno je više komada vatrenog oružja, mobitela i sim kartica. Krim obrada se nastavlja, i u vezi sa drugim kaznenim djelima. Za osobama koje su u bijegu raspisane su tjeralice. Osnovana je sumja da su crnogorski državljanin (54) i srpski državljanin (22) pomagali osobama za koje su znale da su izvršile teško ubojstvo pripremali bijeg i pružali pomoć. Oni su uhićeni kod Spačve i terete se za kazneno djelo pomaganja. Oni su dovedeni pred istražnog suda Županijskog suda u Zagrebu. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko nagradit će policijske službenike koji su sudjelovali. Intenzivna suradnja sa SIS-om i uskokom.

Prozivana srpska veza u slučaju Pukanić, Sreten Jocić zvan Joca Amsterdam, odazvat će se pozivu da da izjavu u vezi s ubojstvom Ive Pukanića ako takav poziv dobije, potvrdio je za beogradski B92 njegov odvjetnik Zdenko Tomanović.

Dodao je da njegova branjenika dosad nije pozvao na očitovanje ni hrvatski ni srbijanski državni tužitelj. Tomanović također ističe da Joca Amsterdam nije umiješan u Pukanićevu likvidaciju, da za to postoje dokazi, a prozivanje njegova branjenika smatra medijskom orkestracijom.

(Izvor: HRT)
XS
SM
MD
LG