Dostupni linkovi

Priznaju se diplome sa pečatom UNMIK-a


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije ponovo priznaje diplome Univerziteta u Prištini sa pečatom UNMIK-a. Međutim, diplome Univerziteta u Prištini, koje sadrže naznaku "Kosovo Republika", ne priznaju se kao dokaz o stečenom visokom obrazovanju, odlučila je Vlada.

Vladina prvobitna odluka od pre dva meseca o nepriznavanju UNMIK-ovih diploma izazvala je oštra reagovanja Albanaca na jugu Srbije.


Odluka Vlade Srbije o priznavanju diploma prištinskog univerziteta sa pečatom UNMIK-a, podrazumeva da bilo koja diploma koja u svom nazivu sadrži Kosovo i Metohiju kao državu, za nas nije prihvatljiva, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović. Strategija borbe za Kosovo podrazumeva podršku Ujedinjenih nacija i da se zbog toga taj deo aktivnosti UNMIK-a prihvata, ali bez naglašavanja elemenata državnosti Kosova, objasnio je ministar. Poslednju odluku Vlade Srbije poslanik u republičkom parlamentu Riza Halimi vidi kao praktičnu jer se tako rešavaju problemi stanovnika, kao i da se njome izbegavaju sve negativne posledice u oblasti obrazovanja i administracije na jugu Srbije, ali i da nosi novi problem:


"S tim što onaj drugi deo, da se neće priznavati diplome koje će se tek izdavati, a na kojima više neće biti UNMIK-ov pečat, stvara novi problem. U nekoj povoljnoj atmosferi bi sve to trebalo svestrano sagledati, minimalizovati političku logiku, stručno analizirati i priznati realnost da diplome univerziteta u Prištini priznaje čitav svet. Problematiku školskih diploma ne treba mešati sa političkom situacijom, sa političkim problemom statusa Kosova, nego treba uzeti u obzir da mladi Preševa, Bujanovca i Medveđe uglavnom studiraju u Prištini i da ćemo u narednom periodu opet imati diplome koje će biti sporne."


Prethodna odluka o nepriznavanju diploma na formularu i sa pečatom UNMIK-a bila je doneta sa obrazloženjem da nisu izdate u skladu sa propisima i da ne predstavljaju dokaz o stečenom obrazovanju. Ministar prosvete Žarko Obradović tu odluku je povezivao i sa "državnim razlozima" koje tada nije želeo preciznije da objasni. Univerzitetski profesor Srbijanka Turajlić kaže da se diplome niti ukidaju niti vraćaju iz državnih razloga već se izdaju ili priznaju kada postoji nekakav sertifikat o kvalitetu neke ustanove:


"Svaki univerzitet na svetu koji je uredno akreditovan ima osnova da se njegova diploma priznaje. Ovde je problem u tome što se radi o teritoriji za koju mi kao država tvrdimo da je naša. Ako je ta teritorija naša, onda te diplome moraju da se priznaju po automatizmu - ako je to regularna visokoškolska institucija države Srbije. Ali, pošto se na našoj teritoriji nalazi institucija koju mi ne priznajemo, onda se zaista postavlja pitanje šta će se dešavati sa diplomama koje će u budućnosti biti izdavane u Prištini. Ne možemo ići u nostrifikaciju tih diploma jer ako krenemo u nostrifikaciju diploma iz Prištine, time automatski priznajemo da je to neka strana teritorija, ali nemamo ni osnova da priznamo ustanovu koja izdaje diplome na našoj sopstvenoj teritoriji. Ne znam kako će se sve to završiti."


Centar za obrazovne politike je u nekoliko navrata radio istraživanja i analize na koji način se dalje školuju ili zapošljavaju oni koji završe studije u Srbiji, ali što se tiče takozvanih UNMIK-ovih diploma ne postoje podaci koji mogu validno da kažu šta se dešava sa tim diplomcima u Srbiji, kaže Bojan Komnenović iz centra:


"Ne postoji nijedan podatak koji bi mogao da potvrdi da je bilo koji student koji je na Kosovu završio jedan stepen visokog obrazovanja nastavio svoje školovanje na nekoj od ustanova visokog obrazovanja na teritoriji Srbije. Uostalom, po prirodi stvari oni su i usmereni na nastavak školavanja ili na nekim univerzitetima gde je primarni jezik albanski jezik ili na nekim univerzitetima u svetu. Taj problem postoji i može se reći da se, u tom smislu, postavlja pitanje integrisanosti građana Srbije sa Kosova i Metohije u sistem visokog obrazovanja u Srbiji."


Podsetimo: predstavnici Albanaca sa juga Srbije su odluku o priznavanju diploma sa pečatom UNMIK-a iz 2001. godine videli kao mogućnost početka integracije Albanaca u lokalne samouprave.

XS
SM
MD
LG