Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odustajanje od sna o "velikoj Srbiji"?


Tomislav Nikolić

Linija Karlovac-Karlobag-Virovitica, koju je kao granicu "Velike Srbije" označio Vojislav Šešelj, nije u programu njegovih dojučerašnjih najbližih saradnika. Nova stranka Tomislava Nikolića i Aleksandara Vučića danas je ocenjuje kao neozbiljnu i nerealnu. Da li ovo označava i kraj opasne ideje o "velikoj Srbiji"?

Tomislav Nikolić do nedavno je sanjao san o "velikoj Srbiji". Razlazom sa tvorcem ove ideje Vojislavom Šešeljem i osnivanjem svoje stranke vidljivo ublažava stavove i ograđuje se od politike svog nekadašnjeg lidera. Nikolićev zamenik Aleksandar Vučić izlazi sa tvrdnjom da linija Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica nije linija nove stranke. Brana Crnčević, književnik i jedan od funkcionera Nikolićevih Naprednjaka, ovako objašnjava odustajanje od ideologije koju su lideri te stranke podržavali godinama unazad:


“Tomislav Nikolić je to govorio do pre godinu i po dana, možda čak i u predizbornoj kampanji jer je to bio najverovatnije dogovoreni deo politike. Ali, koliko ja znam čoveka, on nije sanjar te vrste. On sanja drugačije, realnije i on se nije tu ničega posebno odrekao, odrekao se sna koji je bio jedno vreme i njegov, ali je razumeo da je sada neosvariv.”


Ipak, političko i ekonomsko jedinstvo sa Republikom Srpskom i stvaranje uslova za formiranje zajedničke ili jednistvene države srpskog naroda i svih ostalih građana koji žive na teritoriji Srbije i Republike Srpske stoji kao drugi po redu princip u programu Nikolićeve partije. I on sam nedavno je u intervjuu za naš program izjavio kako RS ne zamišlja samo u tesnim vezama sa Srbijom, već u nekoj vrsti zajednice. Upravo zato, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko nije sigurna da je partija, koja po mnogima ima veliki potencijal na političkoj sceni Srbije, prestala da sanja san i konačno ugasila ideju "velike Srbije":


“Sa pažnjom pratim šta radi ta stranka, i šta izjavljuju pošto smatram da je ona zapravo jedno kolektivno delo iza kojeg stoje mnogi činioci koji definišu politički život u Srbiji. Ne bih mogla sa sigurnošću da verujem u to što je rekao Vučić zato što su na delu još uvek snage koje snažno podržavaju ujedinjenje srpskih zemalja i još uvek se na Republiku Srpsku gleda kao na ratni plen.”


A jedni od onih koji svakako istrajavaju u ideologiji svoga lidera su Radikali, koji poručuju da snaga ideje o "velikoj Srbiji" neće biti umanjena zato što su je napustili Nikolić i Vučić. Funkcioner SRS Milorad Mirčić:


“Nije realnost ideje i njen cilj ako se to desi, kako oni kažu, prekosutra. Desiće se u jednoj generaciji. Ideja i politička ideologija je kada uspeju generacije da je ostvare.”


Podsetimo, ako nije bila u zvaničnom programu Slobodana Miloševića, ideja o "velikoj Srbiji" širila se početkom devedesetih preko Vojislava Šešelja i poslužila kao opravdanje za mnogobrojne zločine:


“Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica mora da bude naše opredeljenje - to je granica!”


Tenzije i ideje devedesetih žive i živeće u Srbiji sve dok vlasti od njih odbijaju da se ograde, zaključuje književnik Filip David. On kao primer za to navodi i najnoviju Deklaraciju o pomirenju socijalista i demokrata:


“Pomirenje pre nego što je izvršena lustracija, i pre nego što smo se suočili i razračunali sa nekim opasnim idejama iz prošlosti koje su nas dovele u tu katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazimo danas. Ni sa jednim od suseda nemamo dobre odnose, sa svima smo praktično u svađi i mislim da su sve ideje i dalje tu prisutne, samo što su u ovom trenutku pokrivene i malo sklonjene u stranu.”
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG