Dostupni linkovi

Očekivanja od izvještaja Evropske komisije


Sjedište Evropske komisije u Briselu
Sjedište Evropske komisije u Briselu

Izvještaj Evropske komisije o napretku sadrži konstatacije kojima se ocjenjuju pozitivni pomaci Crne Gore u oblasti ekonomije i ekonomske saradnje, a zabrinjava stanje u pravosuđu i oblast borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te nedostatak administrativnih kapaciteta i odnos prema životnoj sredini.

Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović najavljuje da će detaljnije komentarisati izvještaj Evropske komisije o napretku kada bude zvaničan, 5. novembra. Ona očekuje da izvještaj pokaže progres koji je ostvaren da će biti fer, objektivan i izbalansiran. Vlada zna koje će oblasti biti konstatovano da nije ostvaren progres, a u kojime jeste. Đurović takođe očekuje da se izvještaj ne zloupotrebljava za sticanje dnevno političkih poena:

"Ono što želim da vjerujem da godišnji izvještaj neće biti korišćen kao instrument da se zemlja dekuraži, odnosno obeshrabri da uradi sljedeći važan korak, a to je da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. To ne očekujem i to mislim da se neće desiti. Mislim da će naš izvještaj sigurno biti jedan od pozitivnijih u regionu, ako ne i najpozitivniji, ali da će imati normalno i par konstatacija vezano da u oblasti političkih kriterijuma i nekih ekonomskih politika treba još dosta poraditi da bi institucije i snaga primjene zakona bila do kraja potpuna i zadovoljavajuća, a pravosuđe sa malo snažnijom reformom izraženo. Naše najave i očekivanja idu u pravcu da smo spremni da idemo da otvaramo drugu fazu i mislim da u tom smislu Crna Gora treba da bude jedan glas. Nikome nije u interesu da se izvještaj zloupotrebljava tako što ćemo sami sebi reći, 'ajde da ne idemo dalje u evropske integracije. Ja to zaista ne očekujem. Kao što je Crna Gora bila jedan glas kada je bilo problema sa bugarskim prevodom pred potpisivanje sporazuma, tako očekujem i sada da bude jedan glas jer se zemlja na pravi način mijenja tek kada uđe u pregovore, pa hajde da se zajedno borimo da uđemo u pregovore i da se kroz pregovore najbrže i najkvalitetnije zemlja mijenja, što je u najboljem interesu svih njenih građana. Znači, poruke tipa pa vidite što piše u izvještaju ili nijesmo mi spremni još za to ili Vlada ne radi dobro svoj posao nijesu u interesu Crne Gore. Crna Gora treba da ide naprijed."

Prema onome što su objavili mediji, u izvještaju Evropske komisije se konstatuje da je Crna Gora napravila važan napredak u bavljenju političkim kriterijumima u poboljšanju svog zakonodavnog okvira i u jačanju institucionalnog kapaciteta u skladu sa evropskim partnerstvom, ali i da još treba da pojača napore u primjeni reformi. Ukazano je na slabe administrativne kapacitete, funkcionisanje pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije i nedostatak ljudskih i finansijskih resursa. Predsjednik Senata Udruženja pravnika Stanko Marić kaže da je primjena prava nemoguća zbog stalne izmjene zakona, a da se nezavisnost sudstva neće obezbijediti bez promjene Ustava:

"Stalna izmjena zakona jednostavno ne obezbjeđuje primjenu prava i to najveće zlo za svako društvo, ako je to tako onda konstatacije Evropske komisije da nemamo primjene prava su apsolutno utemeljene, ali samo nije rečeno zbog čega. Pored ostalog i zbog toga i naravno nemanja administrativnih kapaciteta, odnosno nemanja političke volje da se primjenjuju zakoni u nekim segmentima gdje to je najnužnije za ostvarivanje prava i sloboda građana."

Komentarišući objavljene djelove izvještaja Evropske komisije, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kaže da Vlada može biti zadovoljna izvještajem, ali i nevladin sektor koji ukazuje na nedostatke i kritikuje rad Vlade:

"Koliko sam ja imao do sada dostupa određenim izvještajima koji se tiču drugih zemalja Zapadnog Balkana, može se reći da smo u relativno povoljnijem položaju od ostalih zemalja, izuzimajući Hrvatsku. Sa te strane Vlada može da bude zadovoljna, iako su te kritike vrlo precizno iznešene, a sa druge strane civilni sektor je pokazao da je i dalje u pravu, što i dalje vrlo snažno i vrlo otvoreno ukazuje na sve one nedostatke koji su u izvještaju navedeni, a koji se tiču kako kapaciteta tako i implementacije zakonskog okvira, poboljšanje zakonskog okvira, korupcije i prije svega rada pravosuđa, odnosno lošeg rada i nefunkcionisanja."

XS
SM
MD
LG